FACEBOOK

61 000 нови безработни, социалните напускат - получават колкото тях

Регистрираните, въпреки рекордните опашки пред бюрата по труда, нови безработни станаха 61 000 до вторник в рамките на само 12 работни дни. Очаква се още днес те да достигнат 70 000. Това накара масово да започнат да подават оставка социалните работници, чиито заплати, въпреки всички обещания през годините, си останаха близки до минималната заплата.

В момента те се разписват срещу 650 - 700 лв. или половината от статистическата средна работна заплата в държавния сектор, по която пък се определят депутатските възнаграждения в нейния троен размер, а оттам министерските и останалите на властта. Те ще попълнят армията на безработните, в която немалко получават доста повече от тях - ако някой е получавал 1200 лв. заплата например, на борсата ще взема поне 720 лв.

В същото време само 840 от 431 000 фирми в България или 0,5% са заявили подкрепа от променените вече мерки, с които правителството обеща да подпомага бизнеса. Служителите, които няма да бъдат освободени от тях обаче са 5 пъти по-малко от безработните до вчера - само 12 455 души.

Важно е да се знае, че подкрепата за бизнеса трябваше да дойде през Българската банка за развитие, чийто капитал още не беше вдигнат до нареждането за освобождаване на борда и изпълнителния й директор от премиера тази сутрин. Няма как помощта да бъде пусната без борд, така че осигуряването на парите не е никак сигурно, че ще стане в срок. Режимът за издигане на нови банкери не е никак прост. Но още по това ще пишем утре.

Снимка: http://dobrudjabg.com/


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени