FACEBOOK

€600 млн. от ЕС за границата ни с Турция

 ЕС ще насочи 600 млн. евро за укрепване на границата ни с Турция, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. EK обачеoтказа да финансира изграждането на нова ограда с югоизточната ни съседка, след като направената от България се оказа неефективна. Комисията е готова да инвестира в технически средства и оборудване, в това число дронове, автомобили и камери.

"Имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че ЕК е провела миналата седмица съвещание за нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване на тази граница и за нейното техническо изграждане", каза пред БНТ Тодоров.

Главният комисар на МВР призна, че имаме "над 110 км необезпечени технически, другите 200 км са с техника, която има с какво да се надгражда". Напомняме, че по-рано страната ни твърдеше, че е изпълнила всички тех условия за членство в Шенген.

Срещу присъединяването на България към пространството се обявиха Австрия и Нидерландия, но българските власти се надяват на положително решение до края на 2023г.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени