FACEBOOK

60 млн. евро заем за транспорта в София

Европейската инвестиционна банка и Столичната община подписаха рамков заем за 60 млн. евро. Той е в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата, като средствата от ЕИБ помагат на Столичната община да изгради екологично устойчива транспортна система.

Съгласно целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столичната община за 2019-2035 г. ЕИБ ще финансира проекти, включващи изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Може да бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт, като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова изтъкна, че София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Според нея финансирането ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че с настоящата строителна програма ще бъдат изградени липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. "Т. Каблешков" и бул. "Филип Кутев" ще се подобри мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им се даде нов тласък за развитие.

Тя отбеляза, че знаков за София е "Зеленият ринг", който ще свърже с вело- и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължава и изграждането и обновяването на трамвайни трасета.

Подписването на договора между Столичната община и ЕИБ се проведе онлайн, без да се състои официална присъствена церемония.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени