FACEBOOK

6,5 млн. сме общо по НСИ, а според ЦИК 6,6 млн. са само избирателите

Населението на България към 7 септември 2021 г. е 6 518 789 души, което е по-малко от обявените от ЦИК 6,6 млн. избиратели на вота от неделя, окончателните данни на НСИ от преброяването в страната от края на м.г. Напомняме, че лицата под 18 г. и някои други категории граждани нямат право а глас. С въпросната разлика например печатницата на червения депутат Петър Кънев прибира милиони повече от поръчките на ЦИК, тъй като освен за несъществуващи  поне 1,2 млн. избиратели, произвежда и горница. Съответно, и избирателната активност е различна от посочената.

Новата демографска картина изисква и преразпределение на избирателните райони. От НСИ неофициално обясниха пред Актуално, че при настоящото население в София и София-област е трябвало да има 5 мандата повече, заради концентрираното население в столицата, за сметка на по-обезлюдените региони. В допълнение института посочиха, че по никакъв начин те не могат да определят коя област колко мандати да има.

"Това е работа на ЦИК. Ние изпращаме данните от преброяването, а те от своя страна намаляват и увеличават мандатите на различните райони, без броя на депутатите да надвишава 240", посочиха още от НСИ.

Иначе жените у нас жените са 3 383 527, а мъжете 3 136 262, или на 1 000 жени се падат 927 мъже.

От информацията на НСИ стана ясно и, че в периода между последните две преброявания населението на страната е намаляло с 844 781 души или с 11,5%.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени