FACEBOOK

54% не смогват с кредити заради просрочена средна заплата

54% достига процентът на некоретните в изпълнението на условията по кредитите си платци към банки. При това, въпреки ниските лихви, които предстои да се вдигат, и при незначителния среден размер на необслужваните задължения – 1162 лв. или приблизитилно средната за страната заплата, която над 80% от хората обаче не получават.

От Асоциацията на колекторските агенции в България си обясняват ръста на некоректните длъжници с 6% и на средната сума – с 360 лв. или 30% само за година като следствие от бума на кредитирането. При потребителските заеми той е 15% и те достигат 8,9 млрд. лв.

Оказва се, че некоректният платец най-често е млад мъж до 30 години, който си купува скъп смартфон, таблет или копютър на изплащане и после не може да погасява вноските по него. Най-рискови области пък са Бургас, Стара Загора и Русе. Хората над 50-годишна възраст са най-коректни, а при групата от 30 до 50 години, която до миналата година е била най-изрядна се забелязва влошаване на надеждността, изчисляват колекторите.

Данните говорят красноречиво, че въпреки статистическата стабилност, влошаването на благосъстоянието е факт, вероятно и заради рекордната инфлация, както личи и липсата на адекватна финансова култура.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени