FACEBOOK

51% със спаднал стандарт, 49% ЗА политиката по Украйна у нас: Евробарометър

Едва 1/5 от българите могат да посрещат разходите си с доходите, които получават, сочи изследване на Евробарометър, проведено в края на м.г. в страните от ЕС. Същото посочват и гражданите на Гърция, което нарежда двете страни на дъното по този показател.
Общо 51% у нас споделят, че стандарт на живот вече се е влошил вследствие на растящите разходи.

Същото споделят и близо половината от жителите на Европа. За сравнение, северните държави от Стария континент като Швеция, Дания, Финландия и Нидерландия, са начело на проучването - над 80% от жителите там са удовлетворени от доходите си.

Сред основните причини за лошия показател в повечето страни са кризата, предизвикана от конфликта в Украйна и К19 пандемията, която доведе до покачване на разходите, посочват от Евробарометър.

Напомняме, че средно с 20% повече средства са необходими за издръжка на човек от домакинството в България, в сравнение със септември месец през 2021г., сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

За нормален живот у нас на тричленно домакинство с дете до 14 г., задоволителната сума е не по-малко от 2370 лв., изчисляват експертите. Но статистиката от август показва, че близо 1 млн. 800 хил. от общо 2 млн. работещи българи живеят с доходи по-ниски от горепосочените. Същевременно българите са загубили поне 10% от покупателната си способност, сочат и данните на Евростат.

78% у нас се страхуват  как ще се справят във финансово отношение през 2023 г., става ясно от друго проучване на Тренд. 77%  ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си на дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение. 56% от българското общество пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

Бедността и социалното изключване, опасността от разрастване на кризата в Украйна и риска от ядрени инциденти са сред останалите най-големи притеснения за българите, посочват от Евробарометър.  Данните показват идентични тревоги с тази разлика, че климатичните промени са сред първите три проблема, отчетени от останалите европейци.

На този фон над 3/4 от българите са недоволни от мерките, които държавата предприема, за да смекчи кризата. Цели 76% не одобряват действията на управляващи и едва 21% са съгласни с мерките срещу растящите разходи. Подобни са нагласите и сред останалите жители на ЕС, въпреки че негативните оценки са по-умерени - 64%.

Над 70% от европейците са настроени положително към подкрепата, която ЕС оказва на Украйна, и към санкциите срещу Русия. Най-силни тези настроения са във Финландия и Швеция с по над 90% одобрение. У нас обаче едва 49% подкрепят европейската реакция спрямо конфликта в бившата съветска република.

Припомняме, че 50,7% от българите намират за недостоверна информацията, която медиите оповестяват за кризата в Украйна, сочи проучване на Галъп от лятото. Само 25,9% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени