FACEBOOK

24,5% инфлация на храните през януари


Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5 % през януари, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция, свързана с мерките за овладяване на високите цени на храните в търговските вериги, предаде БНР. Пикът е бил през ноември, когато индексът е достигнал 26,1 % през ноември. Гечев сигнализира за много големи маржове между цените на дребно и на едро:

"Необясними и дори разширяващи се маржове при някои продукти като яйца, масло, кашкавал, все млечни продукти, но не само те. От там съмнения на практика за изключително високи, неоправдани високи цени"

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев сигнализира и за редица нелоялни практики, които стимулират потребителите да пазаруват стоки на завишени цени:

"Само по търговско послание от веригата, само днес на най-ниската цена, оказва се, че нито е само днес, нито цената е най-ниска. Става въпрос за хранителен продукт киви. Обявено е на цена 2,79 лв., а се оказва, че сравнителният анализ на конкурентните обекти показва, че цената не само не е най-ниска, а с около 20-30% по-висока".

Вицепремиерът Христо Алексиев, който е ръководител на Националното координационно звено за цените на храните, заяви, че кабинетът „не обявява война на търговските вериги и не иска да води такава“, но са установени „редица притеснителни практики“ и има „съмнения за необосновано високи печалби“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени