FACEBOOK

2078 лв./мес. на глава в НАП, а нямало пари за IT-спецове

19 минути разполага с предложения от НАП бюджет на агенцията по приходите за тази година, от който се вижда, че ако имаше справедливо разпределение на парите в данъчната администрация, всички в нея, а не само 30-те процента шефове щяха да живеят добре.

196 681 100 лв. са парите, предвидени за възнаграждения на 7886 щатни бройки, както е записала в бюджета за 2019 г. изпълнителната директорка Галя Димитрова. Падат се 24 940 лв. на калпак годишно или 2078,38 лв. месечно. Реално парите са повече, тъй като далеч не всички щатни бройки са заети. Това е още един фокус за източване на пари от страна на ръководството, които да бъдат разпределяни на онези служители, които „слушкат и папкат“.

Текучеството в НАП е огромно, както изплакаха неведнъж пред 19 минути честни служители в тази администрация, а качеството на човешкия материал спада заради непосилните условия на труд – често над 12 часа дневно, недоброто заплащане на реално работещите служители, които изкарват заплатите на 30% директори и началници от различно ниво в НАП. В крайна сметка резултатът е изскането на данъчната агенция за опрощаване на несъбрани 20 млрд.лв., докато преследва 3 години такива като 19 минути, на които всъщност се дължат пари според експертизите на съда. И шестцифрено годишно възнаграждение на изпълнителната директорка.

Която не подаде оставка при грандиозния срам с изтичането на данните на повече от 4 млн. българи, при това не само паспортните, но и данъчните, осигурителните, кредитните – невиждан прецедент в цяла Европа, довел до спиране на обмена на информация от Германия, Белгия и други възлови държави в ЕС. А също до дела на ощетените граждани – първите вече започнаха. Сметката и по тях ще бъде платена от всички нас като данъкоплатци.

В задачата се пита как, след като от общия си бюджет от 231 058 600 лв. НАП дава 85% за възнаграждения, в същото време се твърди, че няма възможност да наеме читави IT-специалисти? Няколко стигат, за да не се компрометира държавата, а също и закупените с милиони европейски пари, но на практика неработещи системи в НАП.

Не, че НАП в лицето на шефката си не може, явно е, че просто не иска. Това е отговорът, който се набива на очи, когато пред нас са числата, показващи изключително неефективно управление и на огромния паричен, и на огромния човешки ресурс. Последният, както вече сме писали, се управлява в съвършен конфликт на интереси от съпругата на лидера на основния ни синдикат КНСБ Пламен Димитров.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени