FACEBOOK

20% от туризма ни е спа, проблем с изворите обаче остана извън Плана за възстановява

Бавно тръгва използването на ваучери за здравен отдих на българите, отчетоха на Деветия специализиран конгрес в бранша

665 000 гости са пренощували в българските балнеологични хотели и са се възползвали от техните процедури, съобщи министърът на туризма д-р Илин Димитров на откриването на Деветия конгрес на Българския съюз по спатуризъм, който се проведе на 13 и 14 септември в Сапарева баня.


За първите 8 месеца от началото на 2022 г. в местата за настаняване в община Велинград са се регистрирали над 197 хил. туристи, в община Хисаря – над 88 хил., община Разлог – 86 хил., община Сандански – над 75 хил., община Троян – 49 хил., община Павел Баня – над 38 хил., община Гърмен с над 34 хил., община Сапарева Баня – над 31 хил., община Девин – 30 хил., община Кюстендил – 14 хил., община Вършец – 13 хил., община Минерални бани с над 9 хил. туристи. Данните, изнесени от министъра са от национаната система ЕСТИ на неговото ведомство.
Засега с бавни темпове навлизат двете новости в бранша, на които се разчита да го раздвижат и да му донесат повече посетители и повече приходи.


Едната е въведената възможност да се използват ваучери, които работещите получават от работодателите като част от възнаграждението си, която беше анонсирана първо на Българските туристически награди, организирани от списание Гранд хотели с партньорството на 19 минути на 14 юни от тогавашния министър на туризма Христо Проданов, БСП, който също присъстваше на откриването на форума.


Тази политика в полза на здравето на нацията, освен на туристическия бранш, се подкрепя и от служебния министър в сектора.


Другата е извоюваната възможност за осигуряване на гости от Германия – пазар, на който през последните години бележим, за съжаление сериозен спад, а беше най-големият за нашата страна. Става въпрос за договори с тамошните здравни каси и осигурителни институти. От навлизането на туристи от Германия се очаква да се промени балансът в спатуризма у нас, който се използва най-вече от българите – във водещата в бранша община Велинград например те са 98%, сочат данните.


Проблем за сектора е липсата на пари дори в Плана за възстановяване, изготвен от кабинета Петков – Нинова, предназначени за поддържане на сега използваните минерални извори. Те се експлоатират 50 – 70 години и има огромна и належаща нужда от реконструкция на инсталациите, на тръбите, които отвеждат водата в курортните градове, не само за хотелите. От предвидинете в Плана близо 340 000 000 лв., вместо за наличните – само в София са 53 извора, парите ще отиват за нови разработки за използване на нови източници за отопление, без да е ясно какво става със старите.


Ето и конкретен пример как стоят нещата с най-горещата вода в цяла Европа, с единствения гейзер в континенталната й част – извора в Сапарева баня, който се запуши, а на кабинета Петков – Нинова му се досвидяха 110 000 лв. или 0,001% за спешна помощ, от която имаше нужда още през март от общо необходими 800 000 лв. за цялостната рехабилитация на безценното находище.

Наталия Каменова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени