FACEBOOK

€11млрд. корупция у нас, сметнаха еврозелените

Премиерът Бойко Борисов получи в началото на 2016 г. метла, посрещнат на летището от служителка по чистотата, и обеща, че ще измете корупцията от България. Държавата сега е на второ място по корупция в ЕС след Румъния, пише Сега.

Корупцията струва на България 11 млрд. евро годишно, което е 14% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП), твърди доклад на Групата на Зелените в Европарламента, разпространен в неделя по повод Международния ден за борба с корупцията. От всички държави в ЕС само Румъния е по-зле - подкупите "изяждат" 15% от БВП.

Докладът се позовава само на официални данни от европейските институции - Еврокомисията, Службата за борба с измамите ОЛАФ, статистическата служба Евростат, доклади на Европарламента. Някои от числата могат да бъдат оспорени, защото например БВП на България догодина ще достигне 117 млрд. лв., а не 157 млрд. лв., колкото би трябвало да е при числата, посочени от "Зелените".

Въпреки това докладът, озаглавен "Цената на корупцията в ЕС", заслужава внимание, защото освен че съдържа доминиращо верни числа, потвърждава общата представа, очертана в Първия антикорупционен доклад на Еврокомисията за целия ЕС, публикуван в началото на 2014 г. Той трябваше да бъде последван от такива доклади на всеки две години, но вторият, който бе готов и трябваше да се появи през 2016 г., бе спрян от комисията на Жан-Клод Юнкер, наследила комисията на Жозе Барозу.

Анализът посочва, че изчисляването на корупцията е приблизително число, което според различни оценки възлиза от 179 до 950 млрд. евро в целия ЕС. За целите на своето изследване те приемат като най-вероятно числото 904 млрд. евро. Това е общата загуба на европейски БВП годишно в резултат на злоупотребата с власт в държавния и частния сектор. Диапазонът между държавите е от 15% в Румъния (38.6 млрд. евро) до 0.76% в Холандия (4.4 млрд. евро).

Авторите са съпоставили тези числа с показателите в бюджета, за да се види колко тежи корупцията спрямо всички пера в държавните бюджети. В България тя причинява 1,8 пъти по-голяма загуба, отколкото бюджетът харчи за социални нужди (6,1 млрд. евро). Цената на корупцията е 360 пъти по-висока от парите в националната програма за заетост (около 31 млн. евро). Целият бюджет за здравеопазване е три пъти по-малък от корупцията, а пенсиите са 2,4 пъти по-малки (4,5 млрд. евро). Бюджетът на полицията (518 млн. евро) е 20 пъти по-малък от цената на корупцията, а образованието (1,8 млрд. евро) е шест пъти по-евтино.

Докладът обяснява колко струва корупцията на обикновените хора: средните заплати на 2,5 млн. българи (4334 евро годишно) - над една трета от населението. За по-голяма яснота е добавено изчисление в продукти, които всеки българин би могъл да си купи, ако не му ги отнемаше корупцията: 2198 хляба по 1 кг годишно (6 кг на ден), 1472 бири годишно (по 4 на ден), 1345 бутилки вино годишно (по 3 на ден). По данни на Евростат от 2017 г. 48% от българите имат усещане, че корупцията се е влошила през последните 3 години, а 76% смятат, че тя е част от националната бизнес култура.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени