FACEBOOK

1/3 от Спешна помощ в София с К19

Над една трета от служителите на Центъра за спешна медицинска помощ -София са прекарали или прекарват зараза с коронавирус, съобщава Право и здраве. На брифинг, Директорът на ЦСМП Георги Гелев обясни, че преди време при тях се разболели три служителки, които дали положителен резултат с PCR-тест. В тази връзка се направило изследване на цялата смяна, което установило, че има и други заразени.

„Закупихме бързи тестове, за цялата служба. След като тествахме абсолютно всички, в това число и аз се тествах, броят на тези тестове е 773, от тях положителни се оказаха 266 – или с имуноглобулин-М (IgM), или имуноглобулин-G (IgG), или и двата повишени.” казва Гелев

На далите положителен тест за антитела 266 души са направени PCR тестове за антиген, според които 13 от служителите са с активна инфекция, които са поставени под карантина.
Това, че 1/3 от персонала на Спешна помощ в София е изградил антитела срещу коронавируса означава, че всички те през последния месец, са били потенциални източници на зараза за своите пациенти – най-често възрастни хора с множество хронични заболявания.

Голямата разлика между резултатите от двата теста може да е и най-вероятно е резултат на фалшиво отрицателни тестове за PCR, чиято чувствителност е около 70% и допълнително може да се понижи, в резултат на неправилно вземане и съхранение на пробите.

Разликата може да се обясни, ако допуснем, че повечето от заразените с коронавирус служители на Спешна помощ са се заразили почти едновременно или в много кратък период от време в началото на март. Дали това е така, щеше да се знае, ако бяха тествани, но те не са били.

Тази информация, макар поднесена спокойно и между другото, е най-големият скандал от началото на епидемията с коронавирус. Медиците, които са на първа линия и са викани да оказват медицинска помощ, са били за един период от време източник на зараза за своите пациенти.

Това означава, за мащабите на София, десетки хиляди контактни и неизвестен брой заразени от тях. Трябва да се има предвид и обстоятелството, че преобладаващата част от хората викащи спешна помощ са такива от най-уязвимата група от населението – възрастни хора с едно или повече хронични заболявания.

Не е известно кой е нулевият пациент и кога точно е възникнала инфекцията, дали първоначалното заразяване е било от пациенти към медици или между самите медици, но това няма и никакво значение вече.

Може да се предполага, че картината е подобна и в останалите 28 центрове за спешна помощ, чиито персонал в повечето случаи до сега не е бил изследван.
Медиците от спешна помощ са най-рисковата група, защото освен, че самите те могат да бъдат заразени, се превръщат в източник на зараза за най-уязвима група от населението. За това всички експерти препоръчват тестването на персонала на спешна помощ да се извършва най-малко два пъти седмично. В случая нашите медици са изследвани за пръв път повече от месец след началото на епидемията, с което се създава риск за здравето и животът на десетки хиляди хора в София и страната.

Не знаем дали НОЩ е съветвал Правителството и здравното министерство да не се правят тестове на медиците от спешна помощ или те не са се съобразили с техните съвети, но фактите са налице.

Кой е виновен за тази престъпна небрежност може да установи единствено прокуратурата. Освен да се потърсят виновните, е необходимо незабавно да се проведат тестове на всички служители на спешна помощ в страната и това да се прави периодично, както препоръчват от СЗО, за да може своевременно да се поставят под карантина, онези, които са дали положителни тестове.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени