FACEBOOK

Директорът на Спешна помощ: Паник бутоните трябва да изпращат сигнал директно към СДВР

В София-област не пречи вторият бутон да е към съответното районно управление

Д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ - София заяви в студиото на БНТ, че всичко, което се изисква като технически средства за Бърза помощ, е постигнато. Линейките са оборудвани с камери, GPS-и, паник бутони и има инсталирани камери във всички филиали.

"Това, което трябва да се случи в близко време, е въпрос на дни, да се преконфигурира този паник бутон и да се получава сигнал директно към СДВР, не към 112, с което ще избегнем може би минута време, в което ще могат да се включат екипите на МВР. В София-област не пречи вторият бутон да е към съответното районно управление", са били думите му.

В студиото на БНТ директорът на Спешна помощ заяви, че инциденти в линейката са под 1%. "Трябва да имаме радиостанции в лекарите, както полицаите."

""Колкото и да обезпечим технически нещата, повод за срещата между министрите бе физическата агресия, а тя е под 5% от вербалната. От началото на годината има 12 случая на агресия. Това са по-скоро емоционални реакции, които са провокирани по много различни причини - забавяне, употреба на упойващо вещество", добави той.

Д-р Гелев каза още, че на месец има 13 500 повиквания, от които само 4 500 са били спешни. "В момента в София работят 28 екипи на ден, а би трябвало да бъдат около 60. Ако трябва да се покрият някои западни норми, трябва да са 80-85 екипа. Последните линейки са от 2007 година, но има и значително по-възрастни. За да се покрие по правилния начин, би трябвало да има поне 100 нови линейки", поясни той.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени