FACEBOOK

0% ДДС за хляба, 20% увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите с около 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел, включват мерките в антикризисния пакет, приет в рамките  коалиционния съвет, съобщиха от МС. Остойностяването на всичко предвидено е около 2 млрд. лв., отчете пред журналисти премиерът Кирил Петков.

Данъчната ставка от 20% се премахва единствено и само за хляба, след като поризводители предупредиха преди дни, че най-ниската цена става 2.20 лв. Така  минималната месечна от 370 лв. ще скочи на 467 лв.

Според решението на управляващата коалиция пенсиите ще бъдат актуализирани от 1 юли, вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%.

Следваща мярка е отстъпка с 25 ст. на литър гориво - А95 и дизел. Мярката за горивата също влиза в сила от 1 юли и ще важи до края на годината.

Мерките включват още: освобождаване от акциз на еленергия, газ и мета; намаляват на 9% ДДС за парно и топла вода; намаляване на лихвата за пресрочени плащания към държавата, общини, комунални дружества и др. от 10% на 4% за физически лица и от 10% на 8% за юридически.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени