FACEBOOK

Ще "подам дело" на Свиленски: Петков

"Ще подам дело”, обяви в ефира на bTV съпредседателят на Продължаваме промяната (ПП) Кирил Петков по адрес на депутата от БСП Георги Свиленски.

Напомняме, че Левицата обвини Промяната в манипулация на вота, което стана повод за заканата за съд. Миналата седмица депутатът от Столетницата заяви, че ПП  "открадна изборите", затова БСП няма да изтегли предложението си за въвеждане на смесено гласуване - машини и бюлетини.

"Вашият съпредседател и бивш премиер – ето там отпред (Петков) – дойде и каза: "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Кой е той та да държи кодовете на машините?", обяви Свиленски от трибуната на НС.

“Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините. След това г-н Свиленски според мен използва лъжа.

Дадох му втори шанс да се откаже от думите си, защото не е нужно да се ходи до съдебната зала, но той отново повтори изказването си. Затова ще подам иск, както подадох и за господин Бойко Борисов", категоричен бе Петков, който реагира ден по-късно от студиото на bTV.

„Не знам за какво ще ме съди Петков. Аз не съм го обвинил в нещо. Не съм казал, че той държи кодовете“, реагира само след час Свиленски от ефира на Nova. „Аз също нямах съмнение, че някой някъде може да има някакви кодове. Но дойде една сутрин Петков пред ПГ и каза: „Айде, оттеглете го този закон и ще ви дадем кодовете и достъпа“. След това го е разказвал и на други колеги в индивидуални разговори, не само пред групата“, обясни той. „Петков ще трябва да съди цялата парламентарна група“, посочи Свиленски.

„ИстЕната е, че БСП в момента са във вододел. Ние можем да направим заедно максимален одит, прозрачен на всичките кодове, код, само и само да върнем доверието на хората в изборите, за да се спре злоупотребата с хартиената бюлетина“, посочи Петков в отговор на въпрос дали ще поднови коалиционните разговори с Левицата.

„Аз казах – „одит върху кодовете“. Аз никога не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава инсинуация. Гледах г-н Борисов. Идеята, че някой има „тайните кодове“.

Ние сме втора сила. Нашите най-близки (ДБ) партньори са шеста сила. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?“, коментира бившият премиер. „Аз този разговор съм го водил много пъти с г-н Свиленски и Корнелия Нинова в пленарната зала. Нека подкрепят промяната в ИК за одит“, обясни той.

„ИстЕната е, че едни хора са свикнали… Всъщност, какво се случва – идеята е да се манипулират изборите, за да се вземат обществените средства на хората и да им се вземат парите“, продължи потока от мислите си той.

„Слави Трифонов няма да го цитирам, той остана в историята. Ако наистина в кода им е проблемът, има толкова айти специалисти“, каза Петков, в коментар за думите на лидера на ИТН, който заяви, че вярва в твърденията на Свиленски за кода.

Петков не пропусна да иронизира и изказването по темата на Борисов, наричайки го „30-минутното комедиално шоу“. „Той наистина стана специалист, да вземе тяхната лъжлива теза и да я направи объркване на българските граждани.

Това е вече трето или четвърто шоу – Шоуто на господин Борисов – Джемкорп, въглищните електроцентрали, сега използва думите на господин Свиленски за кодовете. В смисъл – вместо да се занимаваме с фалшиви новини, хайде, господин Борисов, да направите една визия за България, вместо да гледаме фалшиви комедиални шоута“, коментира съпредседателят на ПП.

„Някой път се чувствам като… Даже таксиметровият шофьор, който ме докара до тука, ми вика – давайте, нищо, че всички са против вас“, неочаквано и между другото сподели Петков за финал.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени