FACEBOOK

Шеф на Караянчева иска ЧЕЗ, подгонен от Румъния и Гърция

От месеци 19 минути пише, че политически гръб стои зад новия кандидат да купи ЧЕЗ на име Еврохолд. Босът на компанията Асен Христов е бил работодател на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, когато тя попада в ГЕРБ, в кърджалийското дружество за производство на пластмаса Формопласт. Двамата са даже партньори – заедно представляват фирмата, както е видно в документ от търговския регистър. Не крият близките си отношения и сега - вече като шеф на българския парламент г-жа Караянчева тържествено откри новия спортен комплекс на Асен Христов в столичния квартал Лозенец. Церемонията е документирана на снимки.

А Караянчева винаги е била дясната ръка на Цветан Цветанов – и като негов зам. в ПГ на ГЕРБ, и в пътуванията по конгреси на Ердоган, където бяха единствени политици от ЕС. „Христов и Цветанов са приятели от дълги години покрай леката атлетика – двамата са бивши състезатели и тичат заедно в маратонни бягания. Интересното е, че в интервю по сделката за ЧЕЗ за чешкия вестник Лидове новини – собственост на премиера Бабиш и основна медия за разкрития при казуса Гинка, Христов е попитан дали познава Цветан Цветанов”, пише сайтът skandal.bg. Той признава за дружбата.
Сайтът пише също: „Над Еврохолд надвисва и трета, особено интересна сянка.

Миноритарен акционер в дружеството е компанията на вездесъщия герой на прехода Атанас Тилев Дар финанс, разкрива Търговският регистър. Тилев, ВИП агент на ДС, е босът на фалиралите през втората половина на 90-те години на ХХ век Българската земеделска банка и Добруджанска банка. Близък е, а според някои – тартор, на юпи кръга около Царя, в който се числи и шефът на Еврохолд. Връзката е бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, с когото са съученици, освен колеги като „бойци на тихия фронт”.

Според Монитор пък: "Еврохолд, новият купувач на ЧЕЗ България, е с още по-скандално досие от предишния кандидат за енергоразпределителното дружество ... Гинка Върбакова.

Проверка в регистрите показва, че дъщерно дружество на Еврохолд не е било одобрено от Гърция като инвеститор заради липса на капитали. Три пъти гръцката централна банка отхвърля оферти от фирмата за покупка на финансова институция в страната", разкрива Монитор. Което е повече от показателно, особено в изразените съмнения относно финансирането на операциите, което припомня вестникът. Последният отказ е от неотдавна – точно преди 5 месеца.
„В друга наша съседна държава пък – Румъния, отново фирма от структурата на Еврохолд е била глобена за картелно споразумение на застрахователния пазар. Отделно се оказала с огромна капиталова дупка и се е наложило да премине оздравителна програма”, пише Монитор.

„През 2015 г. Комисията за финансов надзор в северната ни съседка решава да наложи едногодишен план за оздравяване на закъсалата компания заради огромна ликвидна дупка, но той продължава два пъти по-дълго – до 2017 г. Причините за намесата на регулатора в съседката ни е, че са констатирани "несъответствия по отношение на платежоспособността и капиталовите изисквания“.

Открити са "дупки“ в акционерния капитал на дружеството. Бордът на директорите е бил задължен да изготви план с точни разчети как ще увеличат капитала и график за уреждане на дълговете”, припомня още Монитор.
Както 19 минути вече писа, именно някакви печалби в Румъния трябва да оправдаят финансово покупката на ЧЕЗ и сериозността на инвеститора, наред с кредитите от чужди банки, които според близки до него били гаранция – Франция. Проблемът е, че финансирането засега не е обявено откъде идва, което е най-меко казано оригинално. Защото, освен че не е от този бранш, за разлика от Гинка, и размерът на бизнеса на новия кандидат е по-малък от нейния, особено като рентабилност, изчисляват експертите.

От дружеството обявиха, че са сключили договор за закупуване на българските активи на чешката компания срещу впечатляващата сума от 335 млн. евро. Такова споразумение имаше и Инерком. Но Комисията за защита на конкуренцията върна кандидата, поради несигурност във финансирането на сделката и размаха на бизнеса на номинираната фирма.
КЗК с почти 100% сигурност и този път няма да одобри сделка за ЧЕЗ при наличния кандидат и неговия бекграунд, ако се вярва на залаганията на наблюдатели на творческия процес у нас.

Комисията за финансов надзор също стартира проверка, която обаче и към настоящия момент не е приключила.

Вече неприкриваният коалиционен партньор на ГЕРБ – ДПС даже излезе със специална декларация по повод придобиването на ЧЕЗ от Еврохолд, каквато не се помни през последните 30 години да е обявявало движението: "Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин. Ние призоваваме управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни да се произнесат по тази сделка. А именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията. Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност. Настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите “.

„Основен собственик на Еврохолд е Старком на шефа на надзора Асен Христов с близо 65%. Малък дял имат и регистрирано в Кипър дружество и топагентът от ДС Атанас Тилев.

Чешкото издание Лидове новини, което първо съобщи още в края на март, че Еврохолд е кандидат за активите на ЧЕЗ у нас посочи, че търговското финансиране на сделката можело да бъде предоставено от руска банка”, пише Монитор.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени