FACEBOOK

Нови 160 лекарства са изчезнали от пазара у нас

Тенденцията десетки лекарства да се спират от продажба от производителите им продължава и през 2018 г., сочи докладът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата за миналата година, пише Сега. Националният съвет по цените отговаря за регистрацията на цените на всички медикаменти и допускането или изваждането им от позитивния списък с препаратите, които се поемат с обществени средства.

158 са процедурите, разгледани от националния съвет, за изключване на лекарствени продукти от позитивния списък на препарати, плащани от здравната каса и здравното министерство и за заличаването на цените им. Това значи, че производителите на тези медикаменти или са ги спрели изобщо от производство, или спират да ги внасят у нас, като най-честата причина е, че не им е изгодно. Цените на медикаментите у нас преди облагането им с ДДС са сред най-ниските в Европа и компаниите отдавна твърдят, че нямат интерес да продават на толкова малък пазар.

Отделно производителите на 40 други лекарства са поискали продуктите им да бъдат извадени от позитивния списък и да им бъде вписана цена в регистъра на пределните цени, т.е. те остават у нас, но само на свободна продажба, без отстъпки от НЗОК.

"От всички изключени лекарствени продукти от позитивния списък най-голямата група са предназначени за лечение на сърдечносъдови заболявания, следвани от групата лекарствени продукти, предназначени за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания. Третата група е тази на антиинфекциозните лекарствени продукти и антимикотици (антибиотици, противовирусни и ваксини)", посочват от съвета по цените. 39 от излезлите от позитивния списък са били най-евтините в своята група.

С изтеглянето на лекарствата позитивният списък намалява с 8 международни непатентни наименования, т.е. от него излизат препарати, за които не остава алтернатива. Два от тях все пак остават у нас - те са вписани в регистъра на пределните цени, отпускани по лекарско предписание, т.е. могат да се купят, но не и по линия на НЗОК. "Терапевтичните области на изключените международни непатентни наименования са кардиология (хипертония, стенокардия, намаляване на риска от инфаркт при пациенти с нестабилна стенокардия и др.), онкология и онкохематология (карцином на пикочния мехур, карцином на дебелото черво, рак на млечната жлеза, мултиплен миелом, лимфоцитна левкемия и др.), антиинфекциозни и антимикотични продукти", отбелязват от съвета по цените и уверяват че, "нито един от заличените INN не е без алтернатива за лечение на съответното заболяване".

Все пак в страната влизат нови лекарства. 180 са процедурите за включване на нови генерични лекарства в позитивния списък през 2018 г., сочи докладът. 32 пък са напълно новите продукти и те са от 21 нови международни непатентни наименования. Най-много нови препарати има в областта на хематологията и онкологията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени