FACEBOOK

Шефът на НС не знаел за решетките на вратите, незаконни са

НСО поиска подсилването заради януарските протести

Българският парламент осъмна с монтирани тежки метални врати, но Министерството на културата (MK) вече разпореди те да бъдат премахнати. Преградното съоръжение е поставено още през уикенда, но бе забелязано едва с началото на парламентарните дебати в сряда.


В същото време шефът на НС Никола Минчев от Продължаваме промяната “не помни” дали е подписвал разрешение за новата придобивка на депутатите.


Металните решетки са в нарушение на Закона за културното наследство, става ясно от отговор на Националния институт за недвижимо културно наследство. Тъй като сградата е със статут на паметник на културата от национално значение, е нужно съгласувателно решение за всякакъв тип строително-монтажни дейности, както по фасадата, така и по интериора, но такива документи няма.


От Инспектората за опазване на културното наследство на MK извършиха спешна проверка във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на НС, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Във основа на установеното от инспекторите са съставени Констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата.

За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство.Малко преди парламентарният шеф Минчев заяви, че металните врати са монтирани, като са “спазени всички изисквания”, което явно се оказа неистина.


„Железните решетки са поставени по искане на Националната служба по охрана (НСО)”, обяви в кулоарите на НС той. “Това е по желание на охраната във връзка с януарските събития, когато имаше пробив в сигурността”, обясни Минчев.

По думите му мярката е поискана за гарантиране “на сигурността на сградата и хората в нея”.
"Не си спомням да съм подписал, но ще погледна, за да ви уверя дали съм точно аз", заяви още шефът на главния законодателен орган в България.


Председателят на НС посочи още, че не вижда аналогия със загражденията по време на кабинета Орешарски. Решетките щели да са използват “при нужда”.


Бившият председател на НС Ива Митева коментира, че не е виждала придобивката, но смята, че поставянето е трябвало да бъде обсъдено на председателския съвет по-рано. По думите й подобен монтаж няма как да стане без санкцията на парламентарния шеф – т.е. Минчев.


„Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Почти като затвор! Демокрацията се брани чрез диалог и демократични процедури. Никога в историята металните прегради не са водили до успокоение и обединение. Те са едновременно израз и източник единствено на гняв”, написа във Фейсбук другият ексшеф на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ.


Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП обаче я обвини в двоен стандарт.
„Караянчева, която скри ГЕРБ от народното недоволство зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 г., днес се кахъри, че са монтирани решетъчни врати зад стъклените врати на парадния вход на НС. Българският парламент е най-достъпният за граждани и журналисти парламент, който съм виждал по света и тези отворени нови врати не променят това“, коментира той в социалните мрежи.


От Възраждане пък поискаха металните врати да бъдат премахнати още преди становището на МК, а отговорният за поставянето им, да се извини.

„Срамно е народните представители да се страхуват от народа си. Всеки български гражданин трябва да знае, че тази сграда е достъпна и депутатите работят за своя народ“, обяви депутатът Елена Гунчева, която прочете декларация на партията.


“Аз, когато съм влязъл в политиката, съм приел, че ако гражданите искат да ни набият, ще ни набият. Единственият начин е да не даваш мотиви за това”, коментира съпредседателят на Демократична България Христо Иванов от парламентарната трибуна.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени