FACEBOOK

Сметната палата: Архитектурното културно наследство на България е в опасност

Архитектурното културно наследство в България е в опасност, сочи последният доклад на Сметната палата. Проверката обхваща периода от началото на 2015-а до края на юни 2018 година, предаде БНР.

Според документа не е извършван мониторинг на състоянието на културните обекти с изключение на тези, които са в категорията „световно значение“, а именно - старинният град Несебър, Ивановските скални църкви, Мадарският конник и Рилският манастир.

В доклада на Сметната палата се посочва, че няма данни за всички недвижими културни ценности, липсва стратегия за управлението им и кадрова обезпеченост.

По-малко от една четвърт от архитектурно-строителните паметници са с предоставен статут на културна ценност, сочи още докладът на Сметната палата.

Всички останали, близо 15 хил., са само декларирани, без да са изучени задълбочено и да е направена оценка на качеството им на културни ценности.

За голяма част от обектите не са извършени дейности по поддържането им, казват още одиторите.

Няма досиета за значителна част от обектите, а националният документален архив не отговаря на нормативните изисквания.

Културното наследство е обект на закрила от самото създаване на българската държава, отбелязват още от Сметната палата.

От там допълват, че са отправили множество препоръки за подобряването на ситуацията.


Петър Маринов10:06 09 Mar 201901
+ 0
- 0
Хайде и тук нека някой фирма да се заеме и всичко да изглежда прекрасно ! Дават се пари за толкова много неща а това е Културно наследство замислете се само .
 
© sofia.media всички права запазени