FACEBOOK

Швеция постигна стаден имунитет: Проф. К. Снепен, Институт Нилс Бор

„Швеция победи коронавируса и постигна стаден имунитет”, обяви в авторитетния вестник Политикен професор Ким Снепен, експерт номер 1 на престижния Институт Нилс Бор в Копенхаген. Напомняме, че шведите единствени в ЕС не затвориха страната си и спасиха своята икономика, въпреки съпъстващата медийна истерия и нагнетяването на напрежение отвън.

Според професора от съседното скандинавско кралство е на практика изключено в страната на има втора вълна на коронавирус. Цитира данните, че само 28 на 100000 души са ифектирани.

„Имаме доказателства, че шведите са изградили онази степен на имунитет срещу вируса, при която са постигнали контрол върху него”, заявява категорично проф. Снапен.

„Вероятно пандемията там приключи”, признава ученият, независимо от факта, че от март насам Дания непрекъснато е сравнявана с Швеция в световните медии и е давана за по-добър пример със затварянето и традиционните мерки, каквито имахме и у нас, макар и много по-умно представени и приложени от нейните власти.

Швеция беше много критикувана заради нивото на смъртност, което в един момент достигна 5 пъти над датското, което се дължеше на изпускането на вируса в няколко страчески дома, което в края август се случи и у нас и удвои смъртността в България само от 3 такива заведения. През последната седмица числото обаче е 0 в Швеция, а в Дания и България си расте – у нас жертвите С К 19 са 36 при 68 в първата седмица на септември.

„Всъщност само прилагането на хигиенни мерки е равносилно на цялото затваряне, което си причиниха останалите”, твърди Анерс Тегнел, който е държавният епидемиолог на Швеция и лицето на нейния курс към коронавируса. Напоследък подобни неща, но след дъжд качулка, говори и нашият главен санитарен инспектор доц. Кунчев.

Но над 60 000 останаха на улицата без работа само в София заради мерките, които щабът му, оглавяван от Мутафчийски наложи, заедно с премиера Борисов, а над 13 000 фирми само в столицата фалираха.

„Смъртните случаи не са тясно свързани с броя инфектирани в една страна. Много повече влияят на смъртността други фактори – предишните заболявания, здравните системи и тяхната подготовка”, категоричен е Тегнел.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени