FACEBOOK

Kоронавирус у нас още през 2008 г., 50% с имунитет

Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г."Поради този факт не всички са силно изложени и възприемчиви към заразата. Хората, минали през този родствен вирус, имат изграден имунитет", заяви пред Nova пулмологът д-р Александър Симидчиев, който бе член на Медицинския експертен съвет към МС.

Според експерта вирусът е бил в страната ни през 2008 г. и е бил изолиран при прилепи. Той добавя, че наименованието на вируса е "CoV-2008/Bulgaria". Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас.

"Факт е, че този вирус е бил в България и всички изчисления сочат, че около 50% от населението има някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст", добавя специалистът. Той коментира и употребата на витамин C при болни от коронавирус.

"Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването, може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти", казва д-р Симидчиев.

Специалистът обясни и големият брой новозаразени и незавидната статистика, в която страната ни попада.

"Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличение е голям впоследствие. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени? Хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията", казва той.

"Децата са вектор на заразата. При тях имунитетът реагира по-малко бурно. По отношение на боледуването те са спасени, но могат да разпространяват вируса. Когато са в домашна среда и в близък контакт с родителите си, могат да заразят много хора", казва пулмологът.

Д-р Симидчиев обясни, че в домашна среда рискът за зараза е най-голям. По-малък е той в обществени сгради, а най-малка вероятност от зараза имало навън.

"Вирусите, които циркулират през зимата, са много близки. Бих апелирал хората да се ваксинират срещу грип. От общо медицинска гледна точка, ако срещнем 2 вируса и те ни заразят, може да се разболеем и от двата", обясни специалистът.


Снимка: Istok


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени