FACEBOOK

ЧЕЗ е присъединил фаталната будка с хвърчаща бележка: Фандъкова

ЧЕЗ е присъединил злополучната будка за ядки и цветя в София, в близост до която от токов удар почина нелепо 16-годишно дете, към електроснабдителната мрежа на базата на хвърчаща бележка. В договора за присъединяване, сключен от ЧЕЗ с фирмата-нарушител, е изрично споменато, че да се подаде електричество, трябва да има някокло документа – въвеждане в експлоатация на самите съоръжения, за въвеждане в експлоатация на обекта. Този обект е абсолютно незаконен и за него няма удостоверение за въвеждане в експлоатация. Има издадена само една хвърчаща бележка от архитекта на район "Триадица". Така и аз ще се присъединя към хората, които задават въпроса как ЧЕЗ подава ток към незаконни обекти. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг за резултатите от проверката, разпоредена след инцидента.

 Главният архитект Здравко Здравков обясни, че хвъращата бележка, послужила на ЧЕЗ като основание за включване на павилиона, е служебна бележка, издадена от главния архитект на район "Триадица", като е подписана със запетайка, тоест от заместник. На базата на тази нищо незначеща според законодателството хартия ЧЕЗ е позволил на павилиона да се присъедини към мрежата от другата страна на бул. "Акад. Иван Гешов", от страната на Хиподрума, пред блок 120. Така собственикът е седнал и е опънал един дълъг кабен под булеварда, обясни Здравков. 

„В проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е че е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд. Именно това е послужило на ЧЕЗ да ги свърже като един законно изграден обект”, коментира главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

„С въпросната бележка човекът е подадал заявление към ЧЕЗ. Оттам са му казали, че ще се присъедини от страната на хиподрума в блок 120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на Улично осветление, в която минават слаботокови кабели. Това е още едно голямо нарушение – в такава мрежа се пуска кабел с високо напрежение. Изискванията не допускат да се случва такова нещо”, допълни още той.

"Виновен е този който е позволил да се пусне ток към незаконно изграден обект. Вторият виновен е този, които е поставил кабела", отговори Здравков на журналистически въпрос.

 

Източници: "Сега", "Труд"


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени