FACEBOOK

ЦИК остави ДБ без поне 1 листа

Още до 14 района са под въпрос, алармира Хр. Иванов

Без регистрирани кандидат-депутати остана една от парламентарно представените партии в последното НС. Демократична България изгуби литстата си в Стара Загора, след като ЦИК потвърди решението на Районната избирателна комисия по казуса.

Формалният повод е, че от формацията са представили документи без ръчни подписи, а само със сигнатури на електронен подпис. В изборния кодекс не е посочено използването на електронен подпис, аргументираха отказа си РИК-Стара Загора. Въпросът беше повдигнат по предложение на члена на ЦИК от ГЕРБ Красимир Ципов. Решението за проверката беше подкрепено и от останалите членове на комисията, които са избраници на БСП, ИТН и ИБГНИ, като само представителите на ДБ не се съгласиха.

Така привържениците на формацията в Стара Загора и областта може и да нямат възможност да гласуват за предпочитаната от тях политическа сила. Напомняме, че според социолозите ДБ има поне 10% електорална подкрепа.

От обединението вече внесоха жалба срещу постановения отказ за регистрация. На заседанието на ЦИК докладчикът по казуса Камелия Стоянова обаче определи като резонни дадените от РИК указания в хода на процедурата по регистрация на листата с кандидати. В хода на дискусията Цветозар Томов от ДБ оспори мотивите, с които районната комисията отхвърли регистрацията. При проведеното гласуване мнозинството в ЦИК подкрепи решението, с което се отказва регистрацията на кандидатската листа на ДБ.
Заплахата за ДБ обаче продължава да расте. Казусът с неуспешния й опит да регистрира кандидат-депутатите си в Стара Загора потенциално застрашава участието на коалицията в до 14 избирателни района от общо 31 в страната, призна съпредседателят й Христо Иванов в извънредно публично изявление по Фейсбук. Причината за всичко е, че ДБ е подавала документи, подписани с електронен подпис и там.
Преди Иванов да се изкаже, от коалицията публикуваха декларация, в която алармираха, че, освен в Стара Загора, могат да имат същия проблем и в още 7 района. И заявиха, че ще търсят правата си в съда.

"Не трябва да се наказват партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили", заяви нн свой ред говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той настоя, че трябва да се регламентира начинът за подаване на документи с електронен подпис."ЦИК пропусна възможността да поправи сериозната грешка на РИК-Стара Загора", категоричен е той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени