FACEBOOK

Храна от развалени продукти в Пирогов и Шейново

След скандалното забавяне на лекарските и на другите медицински специалисти заплати точно преди месец, сега избухна нова бомба в Пирогов. Mесо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници.

Вкючително болните от/с коронавирус, които винаги идват първо в спешния институт. Освен в Пирогов, същото е сервирано в Шейново и в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, по-известна като ортопедията в Горна баня. Храната се приготвяла и доставяла от фирма Ира - Ирена Георгиева. Тя има договори с лечебните заведения, след спечелени обществени поръчки, показва разследване на NOVA.

Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който неотдавна е приготвял болничната храна . Напуснали, след като шефовете им Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им. Въпреки че договорите за кетъринг, както наричат доставките на храна за болниците, са за баснословни суми. От които, разбира се, се стимулират и поръчващите.

Бившите служителки готвили редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и за най-малките пациенти на Пирогов, свидетелстват самите жени. Така им е наредено.

„Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко - мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за Пирогов и Шейново. Шупва, но като се сложи повече грис, това онова и всяко нещо си се прикрива. Киселото мляко е с изтекла годност, с ей такъв слой отгоре мухъл. И ни карат да го обираме и да правим застройки, с развалено мляко. И те направо се пресичат”, сподели Мария Монтоя.

„За да не се пресече застройката на супата, понеже срокът на млякото е изтекъл март месец, слагаме около 2 кила брашно, да не личи. Слагаме и повече подправки, за да не се усеща киселият вкус на млякото и селската супа”, добави Елизабет Монтоя.

Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите често се правели и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира миризмата, се слагали повече подправки. „Месото, пилешкото, по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, казва още Мария.

„Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки. Ние правим и едни сонди за бебета, пилешко пасирано, правил пилешки супи- пасирани. Караше ни да ги пасираме и да ги даваме на болниците в Пирогов”, разказва Наталия Маринова.

Въпреки риска от сериозни хранителни разстройства и дори отравяне, храна за болниците се приготвяла и с развалени яйца.
A oт Пирогов не отричат.

Храната редовно закъснявала. И редовно била негодна.Оплаквания имало през ден-от възрастни, от родителите на най- малките пациенти. Предупрежденията от страна на ръководството на болницата били десетки.
„В нашето отделение имаше доставена развалена пасирана супа. Информирахме самата фирма, въпреки това, нещата не се промениха. Майките също се оплакаха от това нещо, даже написаха , за да го имаме формално”, твърди Лейля Али, старша сестра, детско изгаряне.

Готвело се и с мухлясало сирене и изгнили картофи. Шефът на фирмата Борислав Радулов не е съгласен с нито едно от обвиненията. Според него храната е прясна и качествена.
„Относно продуктите, които се получават всеки ден при мен в базата, се закупуват всеки ден, всеки ден, сутрин. Няма как да има развалено яйце, прясно мляко или сирене. Така, че що се отнася до продукти, всичко е изключително качествено”, обясни пред NOVA той.

Какъв е срокът на годност на продуктите обаче не става ясно, тъй като се доставят без етикет в Пирогов. Храната се доставяла неслучайно без етикет. Вместо кайма, в кюфтета например се слагало огромно количество хляб.
Хигиената в кухнята също била под всякаква критика. А заради липсата на препарат, често съдовете се изплаквали само със студена вода. А проверяващи, бившите служители твърдят, че не са виждали никога. Освен за болници, фирмата готвела и за банки, мобилни оператори, телевизии , както и за частни детски градини. Служител на мобилен оператор дори си счупил зъб заради сачма в пилешката му супа.

От болница Шейново вече са изпратили писмо, с което прекратяват едностранно договора си с фирмата. От Пирогов са предприели същите действия. Но след медийното осветляване на казуса с милионни кражби от хазната.

„За момента сме взели мерки да бъде прекратена тази обществена поръчка. Има обявена нова обществена поръчка. За момента, това можем да направим ние. Документите относно некачеството на фирмата, вече са един класъор. Вскиднeвни обаждани от абсолютно всички клиники”, обясни Цветелина Евтимова, главна сестра на най-голямото лечебно заведение у нас.

Фирмата ще продължи да доставя храна още около месец, за да се спазят процедурите по обществените поръчки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени