FACEBOOK

Без заплати в Пирогов

Не са преведени на време възнагражденията на служителите от УМБАЛСМ Н. И. Пирогов, а шефът на клиниката Асен Балтов влезе в обяснителен режим. В същото време НАП получи на време парите си от лечебното заведение. „Благодарим г-н Балтов че останахме без заплати този месец”, написа на Фейсбук страницата си 18-годишният Кирил Балдев, който неотдавна напусна дома за деца и стана известен с работата си като санитар на 1-ва линия в Пирогов и ВМА в разгара на пандемията.

„Аз предлагам да го чакаме в понеделник пред кабинета и да го поздравим с ръкопляскане! Голяма гавра с персонала на Пирогов е това, просто нямам думи!”, апелира колегите си Балдев.

„Не ми е приятно да бъда оплюван за неща, независещи от мен”, заяви във Фейсбук от своя страна шефът на болницата Балтов. „Очаквахме до 17.00 ч. в петък да постъпят останалите фактурирани до 85% от определените лимити от НЗОК, но те не постъпиха по сметката на Пирогов”, оплака се той. От Касата пък му върнаха бумеранга и се оправдаха със закъснение в отчета на самата болница. В крайна сметка стана ясно, че вторият транш е направен от касата в последния възможен момент в петък на обяд и не са постъпили още по сметката на болницата. „Имам уверението на НЗОК след проведен разговор, че парите са преведени и ще бъдат в сметката ни видими в понеделник сутрин”, посочи шефът на Пировогов.

„Заплатите за месец април са 3.6 млн. лв., на 26.05 болницата получи от СРЗОК 2.8 млн. лв, като още същия ден преведе в НАП 1,5 млн. лв. за осигуровки”, посочи Балтов. „Ако те не бяха внесени парите които чакаме сега нямаше да може да бъдат получени поради запор наложен от НАП! Общо взето параграф 22. Но това са фактите! Като цяло заработеното от болницата е 50% от обичайното за месеца! Бъдете търпеливи до понеделник - 1 юни”, увери той. Напомняме, че по принцип работещите в болницата трябва да получат възнагражденията си между 25-то и 30-то число на месеца. Разбира се, това е лъжа - НАП няма данни да е заплашвала Пирогов, а и да запорира в първия ден след срока за плащане!

В същото време наред с основните заплати, се бавят и обещаните 1000 лева на медиците на първа линия. Напомняме, че през изминалия месец стана ясно, че от 53-ма служители в Спешното отделение на бургаската болница само 40 получават помощта. Оказа се, че част от персонала не покрива критериите. Съгласно писмо на министър Кирил Ананиев, за да получат помощ, те трябва да са участвали пряко при обслужване на болни с коронавирус или "съмнителни". За да няма недоволство сред останалите13 лекари, сестри и санитари дали от техните добавки на тези които, не отговаряли на критериите на МЗ.

Сходна се оказа и ситуацията в и в Горна Оряховица. Там в Спешния център работят около 54 души, но само 26 от тях са получили въпросната добавка от 1000 лв.

Сред ощетените се оказа и Климентин Милчев от Спешна помощ в Бургас, който подчерта, че след края на извънредната обстановка, ще има протести и ще се иска оставката на здравния министър.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени