FACEBOOK

Хитрино – 7 млн.лв. похарчени за година, няма нито 1 къща

На 10 декември миналата година седем души загинаха, а 29 бяха ранени, след като товарна влакова композиция с газ дерайлира на гара Хитрино, близо до Шумен, а част от цистерните от нея се взривиха. Нито една от 13-те къщи, които се изграждат в населеното място със средства от държавата, от Социалния фонд, не е завършена.

От тях 6 са на груб строеж, а на още три са изградени основите. Останалите четири още не са започнати. За възстановяването на селото бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения чрез БЧК. Има проблем и с разпределението на паричните помощи между 300 домакинства-задача на Обществения съвет в Хитрино.

19 минути писа, че кметът на Хитрино не можа да отчете нито 1 завършена къща след 7 похарчени от него милиона и 1 година от инцидента между 9 и 10 декември миналата година. „Ако някой си е мислил, че в рамките на 7-8 месеца ще заличим всичко и няма да има следа, с подобни ситуации не се е занимавал”, заяви изключеният от ДПС заради флирт с ГЕРБ Нуридин Исмаил на специална пресконференция в БТА. Вместо да отправи модните напоследък обвинения във фалшиви новини, той се накисна допълнително, тъй като в медиите до момента се пишеше, че поне 5 семейства, пострадали от взривовете при неизяснена и до момента жп катастрофа, ще имат дом тази зима. С което и подби течащата плахо в момента акция за набиране на средства в помощ на загиналите в Бургаско от пороите миналата седмица 5 души.

Кметът отчете, че са предвидени 13 нови сгради, които трябва да се изградят по Социалния фонд, но те са на етап издадени 11 разрешения за строеж, а договорите за 9 къщи вече са сключени. От тях 5 са завършени „на 75%”, което значи, че няма нито една готова, 5 „са на основи”, а 3 не са започнати „заради проблем с документите”.

От 11 къщи, които трябва да бъдат построени от Строителната камара, 10 са готови „на 85%”, което значи, че нито една не е завършена.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени