FACEBOOK

Нито 1 готова къща в Хитрино след 7 млн. лв. и 11 месеца

Кметът на Хитрино не можа да отчете нито 1 завършена къща след 7 похарчени от него милиона и 11 месеца, минали от инцидента между 9 и 10 декември миналата година. „Ако някой си е мислил, че в рамките на 7-8 месеца ще заличим всичко и няма да има следа, с подобни ситуации не се е занимавал”, заяви изключеният от ДПС заради флирт с ГЕРБ Нуридин Исмаил на специална пресконференция в БТА.

Вместо да отправи модните напоследък обвинения във фалшиви новини, той се накисна допълнително, тъй като в медиите до момента се пишеше, че поне 5 семейства, пострадали от взривовете при неизяснена и до момента жп катастрофа, ще имат дом тази зима. С което и подби течащата плахо в момента акция за набиране на средства в помощ на загиналите в Бургаско от пороите миналата седмица 5 души.

Кметът отчете, че са предвидени 13 нови сгради, които трябва да се изградят по Социалния фонд, но те са на етап издадени 11 разрешения за строеж, а договорите за 9 къщи вече са сключени. От тях 5 са завършени „на 75%”, което значи, че няма нито една готова, 5 „са на основи”, а 3 не са започнати „заради проблем с документите”.
От 11 къщи, които трябва да бъдат построени от Строителната камара, 10 са готови „на 85%”, което значи, че нито една не е завършена. „При последната има забавяне заради особености при имота”, обясни той.

„Има готови 37 покрива. По още 14 се работи, а по още 15 ще се сключат договори. Това са къщите, които са най-тежко пострадали и ние ще покрием преди зимата. Във всички останали може да се живее. Ако някъде се наложи, ще пратим майстори да пренаредят, за да може хората да изкарат зимата”, увери кметът. Самият той, разбира се, няма да живее в недовършена къща в един от районите, където натрупват най-много снегове и веят най-силни ветрове поради характера на местността.

Нуридин Исмаил отчете, че от Социалния фонд са похарчени 4 819 000 лв. Средствата са използвани за лечение, обезщетение на близки, социална помощ на пострадали и ремонт и строеж на къщи.

От събраните близо 2 000 000 лв. в БЧК, са изхарчени 1 776 00 лв. за храна и ремонти и обзавеждане. От дарителската сметка в Общината са похарчени 283 000 лв. за лечение, отопление и квартири. От Капиталовите разходи в размер на 5 000 000 лв., са използвани едва 400 000лв. за разчистване на руйни.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени