FACEBOOK

Хартиената бюлетина се връща, а машините стават принтери

Заличиха дистанционното гласуване и район Чужбина

След рекордното 18-часово заседание, започнало в сряда и приключило в четвъртък, комисията по правни въпроси в НС одобри на второ четене променте в Изборния кодекс. Мнозинството в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС прокараха хибридната форма на гласуване с машина и с хартиена бюлетина. Освен това депутатите премахнаха електронното дистанционно гласуване и заличиха район Чужбина. Те увеличиха членовете на ЦИК, но закриха Общественият съвет към Комисията, за което от ГЕРБ по-късно дадоха задна.

“За” промените гласуваха всички 12 представители на т.нар. коалиция "хартиена бюлетина" - ГЕРБ, БСП и ДПС, а “против” бяха 11-е депутати от Продължаваме промяната (ПП), Демократична България (ДБ), Възраждане и Български възход (ДБ). Напомняме, че изначалните поправки бяха внесени от Левицата и още на пъвро четене бяха подкрепени от партията на Бойко Борисов и Сараите.

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше Общественият съвет към ЦИК. Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25. По-късно обаче герберите отстъпиха от предложението си за премахване на органа.

“Заявявам пълна готовност да оттеглим своето предложение и Общественият съвет към ЦИК да бъде възстановен, дори разширен”, заяви пред журналисти в НС шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

В секциите с над 300 избиратели гражданите ще могат да избират дали да глсуват с машина или с хартиена бюлетина. В тази смесена форма се проведоха изборите на 4 април м.г. като задължението на комисите да събират ръчно резултата от двата вида вот доведе до множество грешки в протоколите. След поправките в закона, изборите през юли и ноември 2021 г., както и октомври т.г. се проведоха изцяло с машинен вот.

Депутатите решиха още секционните комисии да не предават на РИК записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, сега ще се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.

Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова от ДБ заяви, че по този начин машинният вот се обезсмисля, тъй като превръща машините в принтери. "Ще имаме хартиени бюлетини отпечатани в печатница и такива отпечатани от машина. Накрая все ще броим хартиени бюлетини", добави и Милен Матеев от ПП.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК.  То беше гласувано още на първо четене по предложение на ДБ, но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".

Депутатите влязоха в спор и дали видеонаблюдението трябва да става в реално време, или да има запис, който евентуално да служи като доказателство при бъдещ съдебен или друг процес. ГЕРБ държат на реално време, а броенето на бюлетината от машината и хартиената да става пред камерите.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени