FACEBOOK

БСП, ГЕРБ и ДПС в "коалиция хартиена бюлетина"

“Левите” пак лобират бизнес-интереси, за да има милиони в поръчки за П. Кънев

Със скандал започна редовното заседание на НС, а причината са промените в Изборния кодекс (ИК). Депутатите се скараха дали изобщо трябва да обсъждат темата тази седмица, но в крайна сметка се заформи мнозинство в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС, което даде ход на темата. Трите партии се обединиха около идеята на Левицата за връщане на хартиената бюлетина, заедно с още 2 промени в кодекса. Поправките отиват на първо четене в пленарна зала в петък, като това ще стане първият законопроект, който ще разгледа 48-о НС. Включването им в програмата на депутатите стана още преди ресорната правна комисия да разгледа трите проекта.


Напомняме, че още от края на м.г. соцлидерът Корнелия Нинова настоява “да се преосмисли машинното гласуване”. От БСП вече внесоха същия законопроект за връщане на хартията в 47-о НС. Нинова редовно оправдава новите и все по-дълбоки изборни дъна на партията именно него, с което обижда избирателите си - имайки предвид, че те са технически неграмотни. Затова по-рано Нинова вече предложи въвеждането на смесен вот – 50 на 50 на машина и с бюлетина, за да може „всеки гражданин да има право на избор“.

Истинската причина обаче се крие в чисто финансови интереси в БСП, а именно около червения депутат и вечният водач на партията в Бургас Петър Кънев, който въпреки закона редовно получава милионни поръчки за печат на бюлетини чрез семейната си фирма Демакс. Въпросната компания взема милиони за всеки вот от 2015 г. насам без значение кой управлява и каква е формата на гласуване. Така например, въпреки в края на м.г. въпреки че само 1% от секциите в България гласуваха с хартия, държавата ще напечата 7 408 500 бюлетини за реалните 5,7 млн. избиратели по данните от последното преброяване на НСИ тази есен. 52,7% от тях напечата фирмата на Кънев срещу близо 7 млн. лв.

Сега бившият шеф на правната комисия в 47-о НС Милен Матеев от Продължаваме промяната (ПП) поиска точката за кодекса да отпадне от дневния ред на парламента. Той подчерта, че няма време да се проведе обществен дебат и прокарването на промените още сега е недопустимо. Йордан Цонев от ДПС му отговори, че няма доверие в този начин на гласуване с машини и заради това въпросът трябва да бъде обсъден. Той добави, че не е нужно обществено обсъждане на промените и се аргументира със събраната от Недялко Недялков, Станислав Недков (Стъки) и Николай Бареков подписка за връщането на бюлетината.

От Демократична България (ДБ) посочиха, че хартиения вот е предпоставка за манипулирането на изборните резултати. От формацията настояха за отпадане на точката, но опитът бе неуспешен. Предложението бе отхвърлено със 123 гласа "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП), 106 "за" (ПП, Възраждане, ДБ и Български възход (БВ) и 1 "въздържал се" от БСП. От своя страна Матеев определи застъпниците на законопроекта, като "коалиция хартиена бюлетина".


В предишния парламент социалистите, ГЕРБ и ДПС нямаха мнозинство и не успяха да върнат хартията, но сега разполагат с нужните 128 гласа.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени