FACEBOOK

1 глас на Зарков попари БСП за хартиените бюлетини

“Приятелски огън” блокира предложението на Левицата за преразглеждане на Изборния кодекс (ИК). Един единствен глас не достигна на БСП, за да влязат хартиените бюлетини в седмичната програма на НС.

Оказа се, че “против” гласува съпартиецът им Крум Зарков. Втори член на ПГ на БСП - Благовест Кирилов - пък отказа да участва във вота, за да не "вкарва БСП на една страна с ГЕРБ и ДПС".


От Левицата предложиха законопроектът за изменение и допълнение на ИК да бъде разгледан веднага след актуализацията на държавния бюджет. Бързането с новата редакция е заради все по-вероятното провеждане на поредни предсрочни избори. При гласуването на предложението им обаче гласът на Зарков се оказа решаващ и с това се даде и фалстарт за връщането на хартиените бюлетини.


Искането на БСП бе отхвърлено със 115 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП), 115 "против" (ПП, ИТН, ДБ и Възраждане и 1 от БСП) и 1 "въздържал се" (ПП).


От партията на Бойко Борисов имаха идентично предложение, но то не беше поставено на гласуване поради вече отхвърленото на Столетницата. Напомняме, че за връщането на хартиени бюлетини настояват и от ДПС.


“Моля, когато някой оттук нататък излезе да говори за коалиции, да го спирате, защото кой с кого гласува току-що, колеги”, със задоволство попита от трибуната шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов от ИТН.


В крайна сметка на едни бъдещи избори отново ще се гласува машинно и няма да има “мъртви души” в списъците и при избора. Предишните избори показаха, че гласуването с машини е не само много по-бързо, но по-прозрачно.

Напомняме, че само преди дни Зарков поиска и свикване на конгрес на БСП, за да се поиска оставката на соцлидера Корнелия Нинова. Според него тя води партията към поредната огромна загуба на предстоящите избори.


Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени