FACEBOOK

Франция отваря магазини и молове, кина и др., евровойна за милиарди да работят ли алпийските курорти в целия ЕС

Франция, където училищата не са затваряли, ще направи в събота ново отваряне – на всички магазини и молове, на кината и театрите, на още ред досега закрити обекти. Президентът Макрон, разбира се, предупреди, че това не означава хората да се тълпят като невидели. Той се надява просто „да си отдъхнем”, както каза.

И добави, че ще имаме „необичайна Коледа”. Причината за отварянето, каквото предстои и във Великобритания от сряда, 2 декември, а в Австрия до броени дни след масовото тестиране, е освен навлизането на плато и постепенния спад на заразените, какъвто имаме и ние в България, които тепърва въвеждаме локдаун също от събота.

Огромни са загубите на търговските обекти и заведенията при изпускане на предколедния период на големите подаръци и най-якото харчене за годината. Само в Италия, която е по-малка икономика от Франция – трета срещу втора в ЕС, изчислиха, че при локдаун загубите са от 25 млрд. до 29 млрд.евро. В България такива изчисления, разбира се, не са правени, най-малко пък от правителството.

Истинска война обаче избухна в ЕС по въпроса да се отварят ли ски-курортите. Докато Макрон беше неясен в посланието си дали те ще работят от коледно-новогодишните празници или след ЧНГ, а браншът във Франция очаква 10 млрд.евро загуби в случай, че бъде изпусната зимната ваканция, в Италия регионите направо се бунтуват. Оръдията за сняг на прославените курорти вече са пуснати.

Губернаторите, на които кабинетът Конте положи отговорността за здравните мерки и затварянията, сега очакват да не им се бъркат при отварянията, ала правителството не слуша. 11 млрд. евро загуби или 0,5% от БВП на страната се очаква да бъдат изгубени, ако ски-курортите не отворят за коледно-новогодишните празници и зимната ваканция на учениците и студентите. Месецът от 15 декември до 15 януари е златен за италианските хотелиери в планините и те не искат да го изпуснат.

Още повече – съседна Швейцария, която е на минути път, а някъде има и общи писти с италианските, въпреки че е по-зле с короната, отваря зимните си курорти. Естествено, италианците ще ходят на ски само там, ако курортите в родината им не отворят. Швейцария не е член на ЕС и никой не може да й каже какво да прави, нито пък е длъжна да се съобразява с някого.

Австрия, от чийто зимен курорт Ишгл коронавирусът тръгна в Европа миналата зима, покрай скиорите от цяла Западна Европа, събрани там, още няма твърдо решение отваря ли алпийските писти, или не, а ако го прави – преди или след Нова година.

Без да я е питал някой, в полза на Швейцария и във вреда на посестримите си от Евросъюза, Германия чрез канцлера Меркел се опитва да нареди зимните курорти в ЕС да не работят. Което е странна позиция, като се има предвид, че страната има немалко центрове от една страна, а от друга се справя доста добре с коронавируса и дори приема пациенти от съседите си.

А здрави хора, които да й оставят пари, не ще, което в Бавария например никак не се разбира.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени