FACEBOOK

Фандъкова спасява Арената на Сердика от застрояване

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи възможно най-накрая наистина да започне работа по разкриването на Арената на Древна Сердика, по-стара и по-интересна от античния театър в Пловдив, която 20 г. не може да се експонира и да носи милиони приходи от туризъм заради проблемите, които създават собственици и наематели на околните сгради.

Чашата на търпението преля намерението на държателите на галерия Юзина - малката красива сграда зад Двореца и до грозния билдинг на британското посолство на ул. Московска, да надстрои офиссграда над едноетажната сграда. Според съгласувания с Министерството на културата проект зданието трябва да бъде 7-етажно.

Възложител е Студио Плакат, което е рекламна агенция. Имотът попада в границите на археологическия резерват Антична Сердика и Средновековен Средец. За да спаси сградата, кметът е издала заповед да се изгради цялостна концепция за разкриването на амфитеатъра, който се простира между ул. Московска и бул. Дондуков, нещо, което трябваше да е сторено още преди близо две десетилетия от тогавашния кмет Софиянски.

За целта не само няма да има строеж на Юзина, а голямата част от терена на Арената - сега собственост на НЕК, а значи на Министерството на енергетиката, ще бъде прехвърлен на Столичната община. Това е договорено на изискана от Фандъкова среща при премиера с ресорните министри на културата и енергетиката. Кметът на София изясни още, че са наложени 16 големи санкции за неподдържане на имоти, които са паметници на културата.

За някои като прочутата къща на Фингов и къщата, където под наем е живял Яворов до Раковски 134 - историческата централа на СДС, глобите достигат 100 000 лв. Освен тях, са изискани и планове за реставрация на знаковите имоти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени