FACEBOOK

Фандъкова обяви минимално вдигане на екоданъците на старите коли

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви вдигане на екоданъците на старите коли. Увеличението е минимално и е част от мерките за подобряване на качество на атмосферния въздуха и подобряване улиците и тротоарите в кварталите.

Данък сграда и такса за битови отпадъци няма да се увеличават. За сравнение в Пловдив данък битов отпадък скача двойно, а данъците на колите няма да падат, въпреки предизборните обещания на новия Здравко Димитров за справедливи данъци и по-нисък данък МПС.

"Подобряването на качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите са два от стратегическите приоритета, които заложих в новата си програма.
За да защитим тази посока на развитие и да осигурим средства за изпълнението, предлагам промени в два местни данъка – данъка за автомобилите и данъка за възмездно придобиване на имущество.

✅ За подобряване на качеството на въздуха – предлагам увеличение на данъка за автомобилите с най-ниските екологични стандарти и по-голяма мощност. Справедливият принцип е замърсяващите коли да плащат повече.
➡️ Затова предлагам за колите с екостандарт 0, 1, 2,3 и 4 коефициентът да е горната граница по закон.
➡️ За колите с екостандарт 5 и 6 – няма да има увеличение. За тях запазваме най-ниският по закон коефициент.
За мощността на автомобилите предлагам същия принцип.
➡️ За колите с най-ниска мощност (до 74 киловата) запазваме най-ниският коефициент, а за по-мощните (над 74 киловата) увеличаваме коефициента с между 10 и 15%.

ℹ️ Какво означава тази промяна в пари?

➡️ За колите с малка мощност – увеличението е от 3 до 10 лв. и то само за колите с ниските екостандарти.
➡️ За колите до 100 конски сили – които са най-разпространените – увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите в екостандарт 0, 1 и 2, а за тези със стандарт 3 и 4 – е 17 лв.

ℹ️ Очакваме от тази промяна да съберем 18 млн. лв. повече, които ще инвестираме директно в подобряване на градския транспорт, в това число пускане на довеждащия транспорт от кварталите до метрото с пускането на третата линия на метрото и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

✅ За осигуряване на повече средства за ремонти в кварталите – ремонт на квартални улици и тротоари – променяме данъка за възмездно придобиване на имуществото. Това е местния данък при сделки с имоти и коли.
➡️ Предложението ми е размерът на данъка от 2,5% да стане 3%.
➡️ Справедливо е тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите.

➡️ Очакваме от този данък да съберем допълнително 20 млн. лв. Половината от тях ще дадем кметовете на райони, за да изпълняват своите програми за ремонт,. С другата половина ще финансираме основни ремонти на квартални улици и тротоари по инвестиционната програма на общината", заяви Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени