FACEBOOK

Фандъкова: С държавата ще спасим къщата на Яворов

Поредна имотна сделка с къщата, където е наемател в една фатална година от живота си знаменитият поет Яворов – домът до централата на СДС на Раковски 134, където съпругата му Лора загива в инцидент, който е самоубийство, но тогавашните власти и пресата обвиняват твореца като извършител на престъплението, предизвика вниманието на кмета:
„Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник.

След новината, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов общината или държавата да я придобият. Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов”.

Фандъкова подертава, че не от вчера следи казуса и е взела мерки до момента: „Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени