FACEBOOK

Йорданка Фандъкова откри Световното първенство по фигурно пързаляне в Арена Армеец

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе сред официалните гости по време на Откриването на Световното младежко първенство по фигурно пързаляне. На семплата церемония в зала Арена Армеец . Деца от школите представиха спиращи дъха изпълнения, преди най-добрите на планетата да започната петдневните си надпревари. Шампионатът е част от календара на инициатива София - Европейска столица на спорта.
„Виждаме истинска феерия в залата. За нас е чест да посрещнем най-добрите млади фигуристи на света за пети път в София и за първи път в най-голямата зала на България и то в годината, когато градът ни е Европейска столица на спорта.

Фигурното пързаляне не е само спорт, то е и изкуство, привличащо милиони млади хора на планетата. И тук, в София, ледените пързалки са пълни с деца всяка зима и това говори за огромната популярност на този спорт. Пожелавам успех на бъдещите звезди на фигурното пързаляне,“ каза в приветствието си Йорданка Фандъкова.
Шампионатът ще продължи до неделя, 11 март. За медалите ще спорят 186 състезатели от 45 държави - 17 спортни двойки, 29 танцови дуета, 45 девойки и 49 юноши.
При юношите фаворити за медалите са Алексей Красножон (САЩ), Камдън Пулкинен (САЩ) и Мицуко Сумото (Япония). Бронзовият медалист от 2016 година Томоко Хиваташи (САЩ) също ще участва в София. Всички медалисти от миналогодишното юношеско първенство вече се състезават при мъжете.

При девойките за титлата ще спорят Александра Трусова (Русия), Альона Косторная (Русия) и Рика Кихира (Япония). Трусова изпълни четворен салхов по време на първенството на Русия миналия месец.

Сред участниците при спортните и танцовите двойки личат имената на представителите на Русия Даря Павлюченко/Денис Ходикин и шампионите от финала на Гран При Анастасия Скопцова/Кирил Алешин.

Четирима състезатели ще представят България. При девойките ще стартира Александра Фейгин, при юношите Александър Златков, а при танцовите двойки - Яна Божилова и Калоян Георгиев.

Наградният фонд от 138 500 долара ще се раздели между първите пет в крайното класиране на всяка група. Шампионите при юношите и девойките ще получат по 10 хиляди долара, а при двойките - по 15 хиляди долара.

Досега Арена Армеец не е ползвана за ледени състезания, а само за шоу спектакли, при които леденото поле е много по-малко.
Пълната програма на първенството:

9 март:
11:15 часа - девойки, кратка програма
19.00 часа - танцови двойки, волна програма

10 март:
11.00 часа - юноши, волна програма
16.00 часа - девойки, волна програма

11 март:
16.00 часа - галаспектакъл


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени