FACEBOOK

Фандъкова: Работим София да се развива като зелен и иновативен град

Работата по промяната в Общия устройствен план започнахме от преди няколко години

Надявам се в основата на Общия устройствен план на София да залегне развитието на столицата като зелен и иновативен град. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на пресконференция по повод старта на подготовката за работата по актуализацията на Общия устройствен план на София чрез инициативата Визия за София, предаде Агенция „Фокус“.

„Днес конкретният повод да се съберем тук е представянето на екипа, който главният архитект на София сформира за създаването на дългосрочна визия за устойчиво развитие на Столичната община до 2050 г. В последните години работим с ясни приоритети за развитието на София като зелен и иновативен град“, заяви Фандъкова.

Тя уточни, че това всъщност е била нейната визия в управленската й програма. По думите й тази визия се залага като основна в работата и развитието на всички сектори на Столичната община. „За да бъде тя успешна и за да постигнем устойчиви резултати в развитието на нашия град и в нашата работа, е необходимо правилно планиране“, каза Фандъкова. Според нея това е в основата за развитието на града.

Фандъкова уточни, че Общият усройствен план е документът от най-високо ниво на планиране. По думите й той има нужда от промяна. Кметът припомни, че той е бил приет през 2005 г. и променен през 2009 г., но през последните години всички виждат необходимостта от такава промяна. Тя уточни, че срокът, в който дългосрочната визия за развитие на София трябва да бъде готова е септември 2018 г.

„Работата по промяната в Общия устройствен план започнахме от преди няколко години, но реалната работа беше задачата, с която сключихме договор и назначих за гл. архитект на София арх. Здравков“, отбеляза Фандъкова.

Тя посочи, че е важно да се привлекат максимално много граждани, граждански организации, експерти, професионални организации в процеса на изработването на документа. „Мина времето, когато такива важни стратегически документи за града се изработваха в един кабинет от няколко експерта, след това се приемат и едва тогава започват споровете и дискусиите“, каза Фандъкова. По думите й още в процеса на разработване трябва да могат да се чуят всички мнения.

"Благодаря на депутатите от ГЕРБ, че внесоха промените в Закона за устройство и застрояване на СО, позволяващи допълнителна защита на зелените площи", каза кметът.

Фандъкова уточни, че първите дейности по процеса на изготвяне на Общия устройствен план на София са били предложенията за промени в законодателството, които главният архитект на София и неговият екип са подготвили. Тя обясни, че те вече се коментират в последните седмици. „Искам тук да благодаря на народните представители от ГЕРБ, които изразиха ясно желание и подкрепа да внесат тези промени възможно най-скоро, така че през месец октомври да имаме резултат и да имаме тези промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които да ни позволят от една страна допълнителна защита на зелените площи, а от друга страна ограничението в строителството на високи сгради“, допълни кметът на София.

Ако хората желаят ще подкрепя разширение на зелените зони за паркиране – целта не е повече приходи, а подреждане на паркирането. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти във връзка със старта на подготовката за работата по актуализацията на Общия устройствен план на София чрез инициативата Визия за София и вписването на зоните на паркиране в плана, предаде Агенция „Фокус“.

„В моята управленска програма заложих ясна визия за развитието на София като зелен и иновативен град. Това са задачи и принципи, които са заложени в работата във всички сектори. Ограничаването на паркирането в центъра на града има различни варианти и възможности, които са известни и се практикуват в другите големи европейски градове. Един от тях са платените зони. Още при въвеждането на платените зони „Синя“ и „Зелена“ преди няколко години имаше изключително сериозни дискусии, но в края на краищата те дадоха своя резултат“, заяви кметът на София.

По думите й развитието на зоните за паркиране в столицата е оставено на желанието и мнението на районните кметове и гражданите. „Предложенията за разширяването на зелените зони идват именно от по-голямата част от граджаните“, каза кметът на столицата и уточни, че гражданите виждат, че ако паркирането не е подредено, при бума на автомобили в София, няма как да паркират своите.

"Заложените средства за Визията за развитие на София са до 500 хил. лв.", каза кметът на столицата. По думите й тези средства са заложени по решение на СОС. Йорданка Фандъкова поясни, че ще се направи така, че да не се харчат излишни средства.

Тя допълни, че акцентите във Визията за развитие на София са три, сред които зелените устойчиви политики, включително в строителството. „Това е много важно да се заложи като принцип. На второ място това са иновативните решения. София има възможност като развиващ се град да използва най-новите технологии и в строителството, и при разработването на инфраструктурни проекти, проекти за строителство на сгради“, каза кметът на София.

Фандъкова посочи, като трети важен акцент запазването на културно-историческото наследство. Според нея трябва да се стъпи на даденостите, на потенциала на града и да не се спира неговото развитие. Тя уточни, че на главния архитект често му се налага да изпада в конфликти и да бъде санкциониран от съда, защото Столична община е длъжна да спазва закона. Във връзка с пълномощията й за спиране на строителството на небостъргачи в София, Фандъкова коментира, че тя като кмет не може да наложи мораторуим.

"Общинският съвет би могъл да разгледа такъв вариант. Вече имаше такива предложения за „Младост“, коментира кметът на София. По думите й при налагане на пълен мораториум обаче ще се спре всякакво строителство в града. Тя поясни, че има пълната подкрепа и обещание октомври месец да се случат промените в Закона за устройството и застрояване на Столична община.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени