FACEBOOK

Фалстарт на делото срещу Москов

Разпоредителното заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още 3-ма от държавната фирма за производство на ваксини Бул Био - НЦЗПБ не успя да тръгне в специализирания съд. Една от причините бе, че съдебен заседател си направи самоотвод, тъй като участвала като вещо лице по административни дела между Бул Био и Агенция Митници.

Друга причина за отлагане на делото бе, че не е призовано министерството на здравеопазването и държавната фирма, които всъщност са ощетените според обвинителния акт. Призовано е било финансовото министерство, но в писмо финансовият министър Владислав Горанов посочва, че всъщност трябва да бъде призовано здравното министерство като самостоятелен разпоредител с бюджетни средства.

Адвокатите на подсъдимите поискаха да не се дава ход на разпоредителното заседание и защото не могли да се запознаят с материалите по делото с обем 197 тома.

Петър Москов има 3 обвинения, свързани с ваксините Пентаксим, Еувакс Б и Тетадис.
Москов е обвинен, че на 9 юли 2015 г. не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарения от министерството на здравеопазването на Турция - 100 000 дози ваксини за деца Пентаксим и 100 000 дози ваксина за хепатит Б Еувакс Б, които не били разрешени за употреба в България. От това му действие за държавата настъпили щети в размер на 325, 233 лв.

Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. умишлено е улеснил сключването на неизгодна сделка с Бул Био - НЦЗПБ за дарение на 5 милиона ваксини БЦЖ. От това произлезли други вреди в размер на 427 788 лв.

Третото му обвинение е, че като здравен министър не е упражнил контрол върху шефове в Бул Био.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени