FACEBOOK

Туризъм в локдаун: софийските потайности

Кой казва, че няма какво да правите с децата, след като няма да могат да ходят нито на училище, нито в мола, нито на спорт дори? Както за своите жители, много от които изобщо не я познават всъщност, така и за своите гости София има много явни, но и много „тайни” атракции. Те далеч не се само в затваряните от петък молове, както мнозина мислят, след като само там се тълпят. А местата, които ви препоръчваме са такива, където ще бъдете сами. Малцина изобщо ги посещават, въпреки че много си струва.

Даваме няколко идеи:

Който се чуди какво да спортува при затворени фитнеси и забранени тренировки за младите, веднага да тръгва за Витоша. Общината поднови автобусите, които качват към една от планините на София всички, които желаят да подишат чист въздух в дните на мъглите, пренаситени с фини прахови частици. Да, все още няма сняг – но, когато има, ще може да се карат ски, включително и на осветление – атракция, каквато почти няма друга столица в Европа – само още една в ЕС и две извън Съюза.

Близо до пистите ще намерите хижата Мотен, където да хапнете вкусно край камината върху подложки, изобразяващи стенописите от Боянската черква – паметник от световното културно наследство на ЮНЕСКО също в полите на Витоша, до който се стига за 15 минути от центъра на София с един от споменатите подновени автобуси 63, ако пък искате да ги видите на живо.

Наистина е уникално преживяване, при това при съвършено спазени за короната изисквания – не пускат повече от двама души едновременно и в нормално време, заради специалните условия за съхранение на първите реалистични рисунки, изпреварили със 70 г. Джото и Ренесанса. А въпреки цялата й известност от учебниците, черквата всъщност е малко позната дори за кореняците софинци.

Докато не вали, както от центъра на Бояна, така и от центъра на Драгалевци на две крачки е подновената пътека, която ги свързва – нещо като 5 километра сред прекрасна гора, тук таме минаваща през мостчета, покрай конна база и всякакви красиви пейзажи над града, който е в краката ви. По поляните наоколо можете да направите и упражнения, за да не ви липсват натоварванията в залата и сами, и в група.

С автобус 260 пък за половин час от петте кюшета и 20 мин. от Красно село, където също си пасва с новооткритата Трета зелена линия на метрото, се качвате до другата софийска планина Люлин. Разходката почва от банята в Горна Баня в необарок с течащата пред нея най-добра за пиене минерална вода в България, продължава нагоре към Старческия дом, откъдето вляво през „парка”, както местните хора наричат добре уредената зеленина и алеите към възвишенията наоколо, за минути стигате до върха, откъдето се открива една от най-добрите панорами към София в стил колко е близо и колко е далече.

Минералната баня в Панчарево е май единствената останала действаща от много стари, които имаше в града, което си е атракция, и е чудесен финал за всяка екскурзия на Витоша или в Лозенската планина, които са обградили това селище. Недалеч с кола можете да стигнете и до доста запазената крепост Урвич над Искъра, както и до Шаварските езера – специално там ще се почувствате като герой от вървящия по БНТ сериал Викингите с блатата и целия пейзаж, а за децата има специални атракции.

Пак основно за тях е предназначен един нов музей – на илюзиите, намиращ се в сърцето на София, до Централната баня, превърната от своя страна в музей на града. Там в момента тече изключително атрактивна за майките изложба на име Храни душа да те слуша. Храненето в София и Софийско, където могат да се видят не само уникални прибори и посуда, но и ретро печки, старовремски менюта и рецепти.

Другите експонати като царската каляска на родните монарси със сигурност ще бъдат много интересни за целите семейства, както и снимките от София преди 100 и повече години.

Друг един фантастичен музей, който също е малко познат и за софиянците, родени в този град, е криптата на храм-паметника Александър Невски. Това може би е и най-ценният музей на България. И е истинско преживяване да се посети. Нищо, че звучи малко скучно, ако се нарече музей на средновековното българско изкуство с най-старите и най-ценните икони не само в него, но и в православния свят.

Най-ценен обаче е стенописен фрагмент от 4-5 в., времето, когато е съградена съседната и също заслужаваща да се види, особено музея в подземието й базилика Св. София. Двете с ротондата Св. Георги във вътрешния двор между това, което беше Шератон и президенството – вижте и нея, защото е най-старата действаща черква в цяла Европа.

А в следващ брой ще ви заведем в един друг храм, покрай който всички минаваме, но малцина влизат, за да обясним защо София има пълно право да се нарича Градът на Дядо Коледа.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени