FACEBOOK

Защо Горанов иска нов евроавиоданък: лошо е за София и за целия бг туризъм

България чрез гласуването на финансовия си министър Владислав Горанов се включи в странна и вредна за София, нейното летище, което е в процес на отдаване на концесия, от която чакаме милиарди, и за целия български туризъмкоалиция. Заедно с още осем държави предлагаме Евросъюзът да въведе "авиационен данък" като мярка срещу вредните емисии, отделяни от самолетите. Новината бе съобщена от Форбс и EUObserver.

На практика това е война срещу лоу-кост компаниите. Напомняме, че летище София заради тях през последните 3 години е европейски лидер по ръст на пътниците, а София бележи по 9% скок на туристите, който пък компенсира спадовете на посетителите и приходите на Слънчев бряг, Банско и по другите ни традиционни дестинации. Новият авиоданък ще удари и щенията ни да отдадем на концесия столичната аерогара, от което – също както от туризма, ще изпуснем милиарди евро. И логичният въпрос е ЗАЩО?

Финансовите министри на Холандия, Германия, Франция, Швеция, Италия, Белгия, Люксембург, Дания и България са представили миналата седмица в Брюксел съвместно политическо изявление, с което са призовали ЕС да предприеме действия по отношение на ценообразуването в сектора на авиацията. Изявлението е било връчено на Франс Тимерманс, номиниран за изпълнителен вицепрезидент в следващата Еврокомисия, който ще отговаря за околната среда.

РАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА – ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ДЪРЖАВИ БЕЗ НАШАТА ИМАТ СВЕТОВНО ЗНАЧИМИ ТРАДИЦИОННИ АВИОКОМПАНИИ – НЯКОИ КАТО ИТАЛИЯ В МОМЕНТА ГИ ПРОДАВАТ, ТАКА ЧЕ ТЕ ПЕЧЕЛЯТ МИЛИАРДИ ОТ ЕДНА ТАКАВА КРАЧКА, ДОКАТО САМО НИЕ ГУБИМ И НЕ ТОВА Е НАШАТА ГРУПА. ЗАЩО ГОРАНОВ НИ ПОСТАВЯ ТАМ?

Ако бъде въведена, новата такса неминуемо ще доведе до поскъпване на самолетните билети. От българското финансово министерство разясниха във вторник, че на изявлението трябва да се гледа като на политическа заявка за дебат за това какви мерки трябва да се предприемат - дали въвеждане на допълнително облагане на авиокомпаниите или други подобни финансови инструменти. "Авиационният транспорт свързва хората по целия свят и е важен за икономическия растеж. В същото време авиацията оказва значително влияние върху околната среда, като причинява приблизително 2.5% от глобалните емисии на въглероден диоксид, както и други негативни въздействия, като шум и замърсяване на въздуха", се посочва в изявлението на финансовите министри.

ЕКООПРАДВАНИЕТО Е ГЛУПОВАТО: ПЪТНИЧЕСКИТЕ САМОЛЕТИ ЗАМЪРСЯВАТ МНОГО ПО-МАЛКО ВЪЗДУХА ОТ ЧАСТНИТЕ ДЖЕТОВЕ, НОВИТЕ МАШИНИ, А ИМЕННО НА ТАКИВА ЗАЛАГАТ ЛОУ-КОСТИТЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТРАДИЦИОННИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ, В ЧИЙТО ИНТЕРЕС СЕ ПРАВИ ДАНЪКЪТ, СА СУПЕР КЛАС И МАКСИМАЛНО ЩАДЯТ ПРИРОДАТА.

В сравнение с други видове транспорт начинът на ценообразуване в авиацията е незадоволителен, смятат деветимата финансови министри. Така например въздушният транспорт се освобождава от данъци за използваните енергийни продукти, не се начислява ДДС при международни полети, няма координиран данък върху билетите, а икономическите инструменти за ограничаване на емисиите на парникови газове, причинявани от самолетите, не покриват в достатъчна степен емисиите на въглероден диоксид и другите отрицателни външни ефекти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени