FACEBOOK

С 15 млн. куб.м Студена ще трябва да се напълни отново

Прокарването на някакво количество вода, когато тръгне тръбата на Пернишки поток – например в средата на март, изобщо няма да реши водната катастрофа в 100-хилядния град. Трайното решение е ново запълване на целия язовир Студена. Това пък се налага, защото абсолютното безхаберие на властта доведе до минаването му под критичния обем. А, ако и това не стане, поради обзелата управляващите паника, изкуственото езеро може да се превърне в огромна заплаха.

Още повече, както вече разбрахте от друг наш материал, че отпуснатите ни като кредит десетки милиони за реновирането на 65 – годишното съоръжение, са похарчени, но не е ясно за какво. Понеже не е за студена. Вината е на всички регионални министри от Росен Плевнелиев до Петя Аврамова и особено на най-дълго управлявалата МРРБ Лиляна Павлова.
Това беше обяснено първо на управляващите от хидролозите, но те не го казват. Защо? Защото означава източването на огромни количества от язовирите, които захранват с живителна течност София.

Друг начин просто няма. Разбира се, в идеални условия би могло да се разчита на природата и снеготопенето, както незнайно защо поелият отговорността за язовира, без да му е в ресора министър Караниколов заяви – на нея чакал. Обаче сняг тази зима просто няма не само в България, а дори в европейска Русия и в Норвегия. А синоптичните прогнози са февруари да бъде още по-топъл от януари и декември. Което значи, че през март, април и май няма да има особен приток.

Според хидролози поне 15 млн. кубика ще трябват, за да бъде изпълнено задължителното условие за съхраняване на живота в Перник. В противен случай изпразненият язовир може да се превърне не само в тъжна картинка, каквато е в момента, но и в заплаха за града и цялата му област.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени