FACEBOOK

Съдебната реформа остава за следващото НС

Законодателните промени в НПК, предвиждащи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, няма да бъдат приети в рамките 48-ото Народно събрание, предаде бТВ.Според ГЕРБ-СДС това не е гледане на законите на второ четене, а само обединяването им. Тезата на ГЕРБ беше подкрепена от „Възраждане“.


Според председателя на комисията Радомир Чолаков днес не може да има гласуване на второ четене и добави, че министърът на правосъдието Крум Зарков е оказал натиск върху законите и Конституцията.

„Зарков уж беше добър юрист, а манипулира. Иска Народното събрание да бъде негов гумен печат“, добави Чолакова.

От „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ посочиха, че парламентът работи с двойни стандарти, а като пример бяха дадени промените в Изборния кодекс.


Депутатите от правната парламентарна комисия формалното обединиха двата проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и четирите проекта за изменения в Наказателно - процесуалния кодекс (НПК), приети в четвъртък и петък на първо четене, в които се съдържат и двата алтернативни механизми за разследване на главния прокурор.

Общите доклади ще бъдат съобщени в пленарната зала и от този момент ще започне да тече срока за допълнителни предложения между първо и второ четене, след което ще бъде насрочено ново заседание на комисията, което да ги обсъди, обясни процедурата председателят й Радомир Чолаков.

Той остро разкритикува призива на служебния правосъден министър Крум Зарков към депутатите да направят и невъзможното, за да бъдат приети тези промени, преди Парламентът да бъде разпуснат.

"Не може парламентът да бъде "гумен печат" на Министерския съвет", коментира Чолаков и обвини Зарков, че създава очаквания, които са манипулативни, спекулативни и представляват груб натиск върху Народното събрание.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени