FACEBOOK

Субсидиращите олигархични медии Български пощи с годишна загуба 13 млн. лева

Български пощи ЕАД от две години излива милиони на данъкоплатците като забранена в ЕС държавна помощ към олигахичните медии на всекидневна база, след като фалира прословутата Лафка, разпространяваща вестниците на старата власт.

Опитите на 19 минути да се сдобие с точната източена от джоба на данъкоплатците сума по тази линия засега не се увенчават с успех, въпреки че информацията определено е от остър обществен интерес. Особено, след като се оказа, че само за 1 от тези две последни години, дружеството е на 13 млн.лв. загуба, както разкри вицепремиерът Калина Константинова.

Визията за държавната фирма Български пощи е превръщането ѝ в "едно гише", като по този начин се предлагат административни услуги в клоновете на дружеството.

Целта е жители на по-малки градове и села да няма нужда да пътуват до областен център. Така ще бъде спестено тяхното време и средства, а ще се спомогне и за запазване на околната среда, като се намалят вредните изпарения от пътуване с автомобил. Това е записано в отговор на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова на писмен въпрос от двама депутати от ДПС - Ахмед Ахмедов и Халил Летифов, съобщава Дневник.

Според отговора Български пощи е изключително важен, но „системно занемаряван държавен капитал”. Посочени са данни, че дружеството притежава най-широката мрежа от представителства в цялата страна с 2973 станции. От тях 633 се намират в градовете, а 2340 са в селата.


"На фона на тази картина Български пощи не само не предоставя конкурентна услуга, а точно обратното - бележи загуба всяка година и прогресивно губи пазарен дял. Докато пазарът на пощенски и куриерски услуги расте от 571 млн. лева през 2018 г. до 678 млн. лева през 2020, Български пощи реализира загуба 13 млн. лева по предварителни данни за 2021 г. и прогресивно губи пазарен дял до 7,5% за 2020 г.", е записано в отговора.

Според проектобюджета, гласуван на първо четене в парламента, за Български пощи са предвидени 89, 8 млн. лева през 2022 г. от джоба на данъкоплатците. Немалка част от тях веднага ще отидат по сметките на олигарсите, стоящи зад печатните медии, все още обслужващи старата власт.

Стратегическата цел е осигуряване на устойчиво развитие на националния пощенски сектор, чрез създаване на условия за функциониране на икономически стабилен пазар на пощенски услуги и предоставяне на съвременни, ефективни и качествени пощенски услуги за обществото в съответствие с европейските и световните изисквания.

Държавната политика в областта на пощите за периода 2022-2024 г. е насочена към изпълнението на следните приоритети:


Осигуряване предоставянето на универсалната пощенска услуга и нейното съхранение в условията на либерализиран пазар на пощенски услуги и силно разрастване на ползването на достиженията на цифровите технологии за сметка на традиционните пощенски услуги;

Създаване на условия за предоставяне на съвременни, ефективни и качествени пощенски услуги, включително развитие на услугите по доставка на стоки, закупени онлайн, като пощенски пратки;

Защита на правата на потребителите.

В дружеството, което бе прехвърлено от Министерството на транспорта към вицепремиера Константинова, която да защитава интересите на държавата, предстои да бъде извършен "пълен мултифакторен анализ" на състоянието на пощенската мрежа по няколко основни критерия:

- гъстота на пощенските станции на база трафик по услуги
- брой обслужвано население
- пазарни фактори за съответните пощенски станции
- присъствието на държавна администрация в населеното място.


На тази база ще последва оптимизация в съответствие с норматив за гъстотата на точките за достъп до пощенската мрежа. Предвижда се също ребрандиране и ремонт на пощенски станции, подмяна на остаряла техника, въвеждане на електронна система за разплащане с клиенти. Заявката на правителството е и за инвестиция в човешкия капитал чрез повишаване на знанията, уменията и компетенциите на служителите в дружеството за предоставяне на нови услуги чрез програми за преквалификация и обучение.

С цел подобряване на услугите се планират бонусни системи, пряко обвързани с поставени цели, постигнати резултати и обратна връзка от гражданите. Това според Константинова ще подпомогне мотивирането на служителите и привличането на млади и перспективни кадри.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени