FACEBOOK

Страсбург ни осъди за нарушена презумпция за невиновност на Баневи от Гешев

За първи път Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нарушена презумпция за невиновност на Евгения и Николай Баневи от изказване на главния прокурор Иван Гешев, съобщи правният сайт Defakto.bg.

Магистратите приеха за основателна и жалбата им за дългия арест на Бенев, който след задържането му на летището в Ница на 26 октомври 2018 г. продължава да бъде в ареста.

Присъдено е обезщетение около 20 хил.  евро заедно със съдебните разноски. Съдът признава нарушение на презумпцията за невиновност и за двамата, а нарушение на Конвенцията, свързано с ареста –  само на Николай Банев.

Съдът приема, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по за оносъобразността на задържането им.

В решението на Страсбург се посочват коментари на Гешев, по онова време заместник на Сотир Цацаров и наблюдаващия прокурор Мария Дойчева от пресконференция, проведена в края на октомври 2018 г. Тогава двамата не просто са дали информация за разследването, а са използвали изрази, които „подкопават презумпцията за невиновност“, посочва съдът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени