FACEBOOK

София с електрически скутери под наем

Транспортната комисия в СОС подкрепя доклада на общинския съветник Карлос Контрера, внесен преди две седмици в общината, съобщава vmro.bg.

Припомняме, че председателят на „Патриоти за София“ и член на националното ръководство на ВМРО изготви документа с оглед нарастващото потребление на тротинетки, което следва тенденцията, зародила се в много европейски столици. Предвид факта, че към настоящия момент не само, че няма уредба за движението на тези превозни средства, но няма и система за наемането им от общината, както е в много градове в Европа, общинарят поиска приемането на изрични правила.

На свое заседание Постоянната комисия „Транспорт и туризъм” към Столичния общински съвет е изразила принципно съгласие и подкрепя доклада на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера за въвеждане на общинска система за ползване на електрически скутери. На свое заседание във вторник членовете на комисията са се съгласили с мотивите към доклада, а тази седмица се очаква главният архитект да внесе в комисията предложение за 200 точки в рамките на „Синя” и „Зелена” зони за разполагане безплатно на електрически скутери. Изпълнителният директор на „Център за градска мобилност” ЕАД също е потвърдил пред комисията, че има готовност след решението на СОС да предложи варианти за въвеждане на система за споделено ползване/наемане на електрически скутери.

Според доклада Столична община възлага на „Център за градска мобилност” да разработи варианти за въвеждане на електрически скутери под наем като част от обществения транспорт в столицата.

Контрера е на мнение, че Столична община трябва да задвижи процедурата възможно най-бързо. Вече 3-4 компании са изразили интерес да предоставят тази услуга на територията на София и е възможно през есента това да се случи. Според Карлос Контрера общината следва да създаде правила, по които това да се случва, защото става дума за ползване на публична общинска собственост.

Не е маловажно и урегулирането на ползването на скутерите – колкото повече стават, толкова повече ще са конфликтите между различните участници в движението. Трябва да има ясни и прости правила, но в никой случай да не се стига до крайности, които да пречат на този нов метод на придвижване в града, казва общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Оказва се, че в България също има предприемачи и компании, които разработват прототипи на електрически тротинетки и компоненти за тях (например батериите), има също така идеи за сглобяване на този тип превозни средства в България.

След внасянето на доклада получих интересни предложения – например част от стоянките за електрическите тротинетки да са на натоварени спирки на градския транспорт, там да са разположени по 2-3-5 скутера, за да можеш да слезеш, да си наемеш превозното средство и да стигнеш с него до точката, към която си се отправил. Това ще направи по-популярен и градския транспорт – автобуси, трамваи, тролеи и метро. Също така според експерти няма проблем да се допусне с общинска наредба управлението на електрически скутери и по велоалеите, защото според европейския регламент те са електрически задвижвани двуколесни превозни средства.

Трябва да бъде решен и въпросът с тротоарите, като тук смятам, че може да се допусне в пространства, където тротоарът е с ширина над 1,5 м, за да няма конфликти. Решим е и въпросът със скоростта – що се отнася до идеята за електрически тротинетки под наем този, който предоставя услугата, може да бъде задължен технически да ограничи скоростта им до определена величина - 20-25 км/ч. Технически е възможно и е въпрос на уредба. Но трябва да имаме предвид също, че Законът за движение по пътищата в един момент трябва да бъде изменен, за да отговори на обществените нужди по темата със електрическите тротинетки, допълва Карлос Контрера.

Според него през следващата седмица комисията по транспорт на Столичния общински съвет трябва да се произнесе и на 25 юли докладът да бъде приет от СОС.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени