FACEBOOK

София е четящ град и подкрепи 100 бг книги само за 5 г., отчете Фандъкова

Пролетният базар на книгата бе открит от кмета на столицата в НДК, тя цитира 4 млн. продадени тома и 6% ръст само от началото на годината

"За последните 5 години Столичната община, през Програмата си Култура е подкрепила финансово 100 проекта в сферата на литературата, издателската дейност, оперативната критика, културната периодика. Градът изработи и провежда своя собствена политика за насърчаване на четенето. Столичната община има целенасочена програма за насърчаване на четенето", каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на традиционния Пролетен базар на книгата в НДК в присъствието на художника Любен Зидаров.

По думите й: „София е четящ град и това го доказват статистиките за закупените и за заетите от библиотеките книги. Дойде времето по най-скъпите улици и търговски обекти да се затварят бутици и да се отварят книжарници. Безспорна е заслугата на българските автори и на издателите. И тук искам да поздравя Асоциация българска книга за това, че с кампаниите, които организира, продължава да популяризира българската литература и четенето.“

И още: "По данни на най-големите издателства от началото на годината до сега са продадени около 4 милиона книги, което е с 6 процента повече от миналата година".
Кметът поздрави организаторите за инициативите, насочени към най-малките читатели, защото отношението и любовта към книгите и знанието се формират още в най-ранна възраст. А Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е подкрепен от Програма Култура на Столичната община.

Традиционно в Културния календар на Столичната община присъстват също така и инициативи като Национална кампания Походът на книгите, Пролетен базар на книгата, Алея на книгата, Софийски международен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал на Сдружение Асоциация Българска книга, както и кампанията Стара хартия за нова книга. Всички те са партньорства на кметството с издателите и другите представители на частния бизнес в културата. Индустрията на литературата и изкуствата вече дава над 10% от БВП на София, който ък е над 40 на сто от БВП на цялата ни страна.

През последните пет години Столичната община е закупила и предоставила на библиотеки на столични училища, както и на Столична библиотека и филиалите й над 7 000 броя заглавия.
София има вече и своето специално място за писане и превод. През последните три години в къщата на известния художник Ненко Балкански успешно се реализират първите в България Творчески резиденции.
„За насърчаване на четенето разкрихме нови открити пространства: Читалнята в Градска градина, изнесените Зелени библиотеки в парковете и в планината”, заяви още кметът.

Фандъкова поздрави екипа на Столичната библиотека и покани присъстващите на предстоящото събитие, свързано с четенето в градския храм на книгата на площад Славейков – на 31 май 2019 г., от 11.00 часа на Детския екостационар Бели брези, по случай 1 юни, ще се даде старт на инициативата Библиотека в планината 2019 с мобилната Библиобус.

На откриването на Пролетния базар на книгата присъстваха още министъръът на културата Боил Банов, зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, деца и ученици от столицата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени