FACEBOOK

След 3 г. НС прие парите за F-16 да носят печалба от лихви

Близо 3 г. след закупуването на първите 8 изтребителя F-16 България открива своя сметка във Федералния резерв на САЩ, реши НС. Тя е необходима, за да може страната ни да получава приходи от лихви по авансово платените накуп 2,2 млрд. лв.


Депутатите приеха приеха решението на 2 четения със 159 гласа "за", 3-ма "въздържали се" и 45 "против" ратификация на двете необходими споразумения.


"За" гласуваха ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната, ДПС и Демократична България, от БСП и Възраждане категорично се противопоставиха.


Напомняме, че по данни на служебния военен министър Димитър Стоянов, страната ни вече е загубила над 10 млн. долара от неполучени лихви от парите за първите 8 самолета F-16, защото не е открила сметка във Федералната банка на САЩ. Причината за това е, че до този момент НС не ратифицира необходимите документи, независимо, че те бяха внасяни от неговите предшественици Красимир Каракачанов, Георги Панайотов и Драгомир Заков.


Парите за първите 8 самолета, за които България плати преди 3 г. са постъпили в доверителен фонд. Те е трябвало да отидат във Федералната банка на САЩ още тогава и така да носят доход от лихва.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени