FACEBOOK

След преброяването лъснаха мъртвите души на ЦИК: Слави

6,7 млн. души общо изброи НСИ, а точно толкова са в избирателните списъци

„Не знам дали на вас ви прави впечатление едно нещо, но на мен ми боде очите“, написа лидерът на Има такъв народ (ИТН) СлавиТрифонов,в коментар за числеността на населението.

„В момента тече преброяване в България и междинните резултати са изключително тревожни. Преброили са се 5 658 000 души или около 82% от населението, според информацията на НСИ. С достатъчна точност може да предположим, че цялото население на България е около 6,7 млн.души“, отчита той.  

"А тези дни ЦИК обяви, че за изборите на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български граждани. Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер?“, запита с недоумение Трифонов.

„Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас - децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права", коментира той резултатите от преброяването.

„Шегата настрана. Всъщност, истината е доста проста. Големият брой гласоподаватели се дължи на неактуализираните от години избирателни списъци и на наличието на т.нар. мъртви души в тях. Мъртвите души не са непременно починали хора, макар че допускам в избирателните списъци да има и такива, след като няколко партии за пореден път се опитаха да се регистрират за участие в предстоящите избори с подписите на починали хора“, констатира лидерът на ИТН. 

„Със сигурност обаче огромната част от т.нар. мъртви души са си съвсем реални хора. Това са българи, които от години живеят и работят в чужбина - дали в Испания, дали в Германия, дали в Турция, дали в САЩ, но имат постоянен адрес в България и фигурират в избирателните списъци в страната. Със сигурност българите с избирателни права в чужбина са над 1 милион. Но години наред българските политици правеха всичко възможно да ограничат гласуването на тези наши сънародници зад граница“, пише още Слави. 

„Нали не сте забравили? Политиците нагло им казваха да не им се бутат в краката. Ще ви напомня само наглото ограничение от 35 секции за страните, извън ЕС, което бяха наложили партиите на статуквото. Ограничение, което успяхме да премахнем с предложения от ИТН Изборен кодекс в 45-о НС“, напомни той. 

„Трябва да се каже, че присъствието на българите зад граница в избирателните списъци у нас и практически невъзможността те да гласуват, понижава изкуствено общата избирателна активност. От друга страна, така големите партии години наред завишаваха фалшиво процента гласове за себе си. 

Невъзможно е над 1 млн. българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. Тези българи трябва да бъдат включени в политическия живот на родината си, те “имат право на България”, посочи Слави. 

В тази връзка Трифонов обяви и при какви условия ИТН ще влезе в управленска коалиция - ако се приеме за основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване.

„На всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува. Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност. Затова, отсега да е ясно – ИТН може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Защото България е там, където има и само един българин, и защото всеки има право на глас", завърши поста си лидерът на ИТН.

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени