FACEBOOK

Сертификатите важат 9 мес. за инжектираните и 6 мес. за преболедувалите К19: ЕП

Европейският парламент одобри регулацията за зелените ваксинационни паспорти и движението между страните, като ваксинираните с 2-ра доза или 15 дни след приемане на първата на 1-кратните препарати ще могат да пътуват в продължение на 9 месеца свободно, без да правят PCR – тестове и без да се подлагат на карантина. Това са правилата на т.нар. green pass с дълго название EU digital certificate Covid-19. Признават се ваксини, одобрени от ЕМА –европейската медикаментна агенция, т.е. AstraZeneca, Pfizer, Moderna e Johnson & Johnson. Не стават руските 3 и китайската ваксина. Формално се иска одобрението от 27-те страни – ние нямаме парламент, и обнародване в Официалния вестник на ЕС. Тази разпоредба е с 12 месеца срок и се предполага, че след това няма да бъде необходима.

Свободно ще пътуват и изкаралите ководи19 в рамките на 6 месеца след преболедуването си и диагнозата, че са здрави, доказана с негативен PCR тест. Останалите граждани на ЕС ще пътуват без карантина в другите страни от Съюза, но срещу представяне на PCR-тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането.

Още преди официалното одобрение на вакси-паспортите няколко държави, начело с България, заедно с Румъния, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша вече издават е-документа за пътуване и го признават помежду си. ЕС вдигна рестрикциите за идващите от Великобритания и САЩ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени