FACEBOOK

Абсурдно е как се вади ваксинационен сертификат

България потроши над 2 000 000 000 лв. за електронно управление, а повече от 20 години говори специално за електронно здравеопазване. Как обаче стоят нещата на практика.

В петък част от екипа на 19 минути прие втора доза ваксина срещу коронавирус, по случайност заедно с част от състава на Съвета за електронни медии. При инжектирането на първата вече бяхме попитали как се издава сертификатът, че човек е преминал през имунизация. Обясниха ни, че става за една седмица, след като се пусне мейл на определен електронен адрес.

28 дни по-късно се разбра, че всъщност нещата никак не се прости. Мейл с всевъзможна лична информация се пуска на определения адрес, оттам отива в РЗИ. Въпреки че е поставена пред свършен факт, инспекцията умува дни наред върху издаването на сертификата. Когато се наумува, изпраща обратно до адреса отговора на молбата. А оттам вече се препраща на пациента. Това отнема „около 10 работни дни”, сиреч 2 седмици, както показвал опитът на работещите по това направление. При очертаващите се празници от 30 април до 10 май обаче срокът се удължава значително. Има и втори вариант: да се подаде писмено молба, а после да се чака писмен отговор на молбата до болницата, където е извършена ваксинацията.

Какво би било нормалното решение:

От сайта на Министерството на здравеопазването или на съответната болница, където всеки ваксиниран вече фигурира с данните си преди да бъде поканен за имунизация и още 2 пъти - след нанасянето на първата и на втората доза, които щателно се отчитат, просто да се тегли и да се разпечатва съответният готов формуляр. Така издаването на документа отнема секунди. Редно е това да може да става и на място, веднага след подлагането на втората доза.

Само че това би обезсмислило работните места на хиляди ненужни чиновници, които струват на данъкоплатеца стотици милиони лева годишно от нашите джобове. Явно властта не иска да въвежда електронни услуги, колкото и елементарни да са те, за да си ги кътка като електорат. Калинкова република!...

После министърът на здравеопазването Костадин Ангелов твърди: „Справяме се прекрасно, всички виждат това”. Ами не е вярно. Изобщо не е вярно.

Мария Пенчева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени