FACEBOOK

Сем. Карадайъ с 5 еврокъщи

Над 6 млн. лв. са преминали през фирми на роднини на Мустафа Карадайъ, сочи разследване на сайта Биволъ. Само по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) фамилията е усвоила над 1, 5 млн. лв.. Балдъзата и шуреят на шефа на ДПС стоят зад четири къщи за гости в родното му село Борино. Семейството на политика фактически държи половината обекти за настаняване в населеното място, финансирани с европейски средства. Майката на Карадайъ пък стопанисва семеен хотел в селото, построен по програмата САПАРД.

Според Биволъ шуреят на Карадайъ Невредин Кючюк направо е абониран за обществени поръчки в общината. Фирмата му Виденица 2004 е изпълнили договори за над 3,5 млн. лв самостоятелно или в консорциуми. Отделно от това дружество на брата на Карадайъ има договори за още 1,3 млн. лв. Ахмед Карадайъ е общински съветник в Борино и шеф на общинската структура на ДПС. Шуреят на Ахмед пък е Музафер Ахмедов, който по съвместителство е зам.-кмет на селото с ресор “стихийни бедствия”.

Проверката на разследващия сайт сочи, че проектите с финансиране по програмата за селските райони са на фирмите: Чала инвест – 391 160 лв. за Изграждане на къщи за гости за селски туризъм, Чала Тур с проект за Изграждане на вилно селище за селски туризъм в местност Подмолата, с. Чала за 244 530 лв., фирма Трока с проект за 128 290 лв. за Изграждане на къща за гости, местност Кастръкли, с. Борино и Извора Инвест с проект Къща за гости, преустройство на съществуващ етаж и надстройка на още един етаж. Закупуване на транспортни средства за 281 321 лв. и още един проект на същата фирма за Благоустройство и озеленяване на къща за гости и закупуване на средства за неземеделска дейност, за който са взети 38 968 лв.

Общото между всички тези фирми са имената на Затие Караахмед, която е сестра на Джеврие, съпругата на Мустафа Карадайъ и негова балдъза. Невредин Кючюк, който е брат на Джеврие и шурей на Карадайъ, както и на съпругата на Невредин – Гюлтен Кючюк. Затие е и съпруга на кмета на Борино Мустафа Караахмед, който е баджанак на Карадайъ.

За да не бъде толкова очевидна концентрацията на европроекти в едни и същи лица, фирмите първоначално са оформени на подставени лица, но впоследствие са придобити от Затие, Невредин и жена му Гюлтен. Изследването на имотните сделки потвърждава, че още от самото начало зад тези проекти са стоели роднините на Карадайъ.
Друга врътка е, че са заявени уж отделни проекти, но всъщност е изграден един общ комплекс от няколко къщи за гости, който се предлага в интернет като Вили Чала. Къщата При езерото, която е на съпругата на шурея Невредин – Гюлтен Кючюк, също е с контактен телефон на балдъзата на Карадайъ – Зетие Караахмед.

Главен разпределител на средствата по ПРСР се явява Атидже Алиева Вели, която е несменяема зам.-шефка на ДФЗ с ресор именно по тази програма и в момента кандидат №5 от европейската листа на ДПС. На изборния плакат е баш до лидера Карадайъ -№1 в листата. Според правилата финансирането на обекти на свързани лица е забранено да се ползват от фондове на ПРСР, тъй като идеята на програмата е да подпомага малкия местен бизнес, а не роднините на политици, които да изграждат туристически комплекси.

Самата тя няма нито къща за гости, нито дори апартамент в София. Нейният баща обаче е закупил луксозен апартамент в София, който тя ползва, но не е декларирала този факт.

Останалите къщи за гости в Борино също не са на случайни хора. Тим – Борино с финансиране 391 160 лв. е на общинския съветник от ГЕРБ Джамал Реджепов Асанов. Маститият бизнесмен и концесионер на ловни стопанства Стефан Даскалов пък е обновил ловния си дом с европари под прикритието на къща за гости на фирма на дъщеря си в селото.

Източник: Биволь


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени