FACEBOOK

Риза: Диктуваха на Лютви и неговата Мариана декларацията за СУ-24

Рушен Риза разкри няколко лъжи на Лютви Местан, изречени на пресконференцията на бившия председател на ДПС, както и че 3 години Движението е било управлявано от устатника и близката до сърцето му Мариана Георгиева – професорка, носеща къси поли на 60 години. Местан заяви на пресконференцията си, че докато била писана декларацията за руския самолет в стаята на Парламентарната група на ДПС, имало „достатъчен брой колеги, в това число и от сегашната тричленка, която управлява ДПС“. Новият съпредседател на Движението Рушен Риза разкри, че това е лъжа: „Става дума за стаята на заместник-председателя на партията г-н Алиосман Имамов, където ние от време на време се отбиваме да разискваме разни теми. Влязох в стаята, когато Лютви Местан и Мариана Георгиева пишеха нещо, или по-точно поправяха, защото вече имаше някакъв написан текст. Разбрахме, че имат много важна работа, не ни казаха каква е тази много важна работа и ние тихичко се оттеглихме. Нямаше дебат. Ние даже не знаехме, че това е декларация“. Рушен Риза потвърди скандална информация, която достигна до БЛИЦ, а именно, че въпросната декларация, или поне корекциите й, са били диктувани по телефона на Лютви Местан. „Да, имаше и телефонни разговори в интерес на истината“. Депутатът не влезе в подробности и хипотези, какви са били разговори, но пък коментира изказването на Местан, че е отишъл в турското посолство, защото се страхувал за безопасността си, а охраната му от НСО била свалена. „Няма доверие на българската държава и българските органи?! Не мога да коментирам, не знам защо така е предпочел. А и не знам да му е била свалена охраната…“, категоричен в Рушен Риза.

"Партийните проблеми на ДПС се решаваха с г-жа Мариана Георгиева, бяха подменени ръководните органи"

„Структурата и електоратът на ДПС застават плътно зад своя естествен лидер Ахмед Доган, който е лидер по рождение. Той си е извоювал и се е доказал в това си качество през всичките тези години. Само ще ви кажа, че от 166 души членове на Централния съвет на ДПС, само един – Бахри Юмер, последва Лютви Местан. Никой от другите депутати, които се отделиха, не е бил член на ДПС. Те бяха нещо като приятелски кръг на бившия вече председател, но това не обвързва партията и структурата й“. Това заяви пред БЛИЦ съпредседателят на ДПС Рушен Риза, който заедно с колегите си от ръководството днес беше на областно заседание на партията в Разград.

„Заседанието в Разград е поредица от срещи, които правим от началото на годината. Бяхме в Кърджали, Благоевград, Хасковo, Бургас, Варна, Добрич и Русе. Днес сме в Разград, а утре сме в Сливен. После пак в Кърджали, а събота и неделя ще завършим цикъла с посещение в Шумен и в Търговище. Събират се много хора, в Бургас например бяха 450 души. Всички се интересуват живо какво става по-високите етажи на ДПС, задават въпроси и ние като ново ръководство разясняваме нещата, казваме истината такава, каквато е, без да спестяваме нищо. Безкрайно честни сме с тях и едно към едно им назоваваме всички проблеми, натрупали се през последните 3 години. Организацията на партията заслужава да знае истината и защо се стигна до това положение.“, обясни пред БЛИЦ Рушен Риза.

И добави, че докато Лютви Местан е ръководел ДПС, са алармирали за всички проблеми почетния председател на партията Ахмед Доган, но са ги спестявали на структурите. „Като например това, че ръководното тяло – председател, зам.-председатели, секретар, не е събирано нито веднъж за последните 3 години. Решенията са вземани еднолично. Естествено ние мислихме, че някои от тях са съгласувани, но повечето, както казах, са били еднолични и едностранни. И от тази гледна точка ние разясняваме на хората каква е била атмосферата и защо се е стигнало до този момент“, разясни съпредседателят на ДПС. Той уточни, че въпросите, които най-вече им се задават от електората, са свързани с това, защо толкова внезапно са станали промените на върха.

„Всъщност вътре в партията всичко се знаеше и за това не беше никак внезапно. В София всички колеги си говореха, че така не може да продължава повече. Нямаше абсолютно никакво уважение към мнението на нито един колега. Както казах, това ръководство въобще не се е събирало. А преди, когато Ахмед Доган беше председател, се събирахме всеки понеделник. На следващия ден имаше Централно оперативно бюро (ЦОБ) и тогава се вземаха решенията. Но Лютви Местан, вместо да се събира със заместниците си – мен, Имамов, със секретаря на ЦОП Карадайъ, партийните проблеми се решаваха с г-жа Мариана Георгиева. Това беше. И тези неща се говореха вътре в партията. Подменени бяха ръководните органи на ДПС.“, разкри Риза.

Той заяви, че не е слушал пресконференцията на изключения си съпартиец и бивш председател на ДПС Лютви Местан, но после прочел в медиите какво е казал. В това число и твърдението му, че срещу него започнала „епохална война“, защото се опитал „спаси ДПС от образа на проруска олигархична партия“.

„Точно това е внушението, което се опитват да го направят с Радан Кънев. Радан Кънев още първата сутрин, когато стана ясно, че е имало някаква реч в Бояна, той още полупиян или нетрезв, не знам как да го кажа, излезе сутринта да говори едни брътвежи. И това се подхвана най-удобно от неприятелите на ДПС, които се опитват да подменят истината. Словото на почетния председател на ДПС г-н Ахмед Доган после беше изнесено на сайта на партията. Къде там някой вижда, че има подкрепа за Русия или нещо подобно?! Единствено се казва, че Русия, както и Китай ще си търсят своето място на геополитическата сцена в световен мащаб. Но защо не казват Китай, а Русия? Вижте аз мога да кажа, че ДПС ще продължи със своите евроатлантически идеи и ценности. Ние имаме основен принос в членството на България в НАТО и ЕС и за това нашият почетен председател и лидер на ДПС е получил награда от американското правителство. Това са нашите основополагащи ценности и правила. Така че нямам какво да кажа повече по този въпрос“, заяви Риза.

Той е категоричен, че Лютви Местан се е изказал спекулативно по отношение на това, че са разговаряли и не е бил допуснат да участва в Централния съвет на ДПС, на който впоследствие беше изключен.

„Местан спекулира са това, че ми е звънял да ме пита дали е поканен на ЦС на ДПС и дали може да дойде. Той наистина ми звъня, но беше много късно – след 22 часа. На следващата сутрин ме пита дали е канен и аз му отговорих: „Какво значи да сте канен? Вие сте председател на тази организация“. Разговаряхме сутринта в 9 часа, а той е подготвял пресконференция в Кърджали. Така че за мен отговора е, че той си е търсел нещо, което после да изтъкне като мотив, че не е бил канен или не е бил допускан. Той е председател на ДПС към него момент, какво има да говорим. Заседанието на ЦС на ДПС беше в 13,30, а той в 11,30 даде пресконференция в Кърджали. Тоест – той изобщо не е имал намерение да ходи на това заседание. Какво да добавя повече…“, категоричен е депутатът.

Рушен Риза отговори положително на въпроса, били ли са търсени и настойчиво увещавани различни областни лидери на ДПС да участват в своеобразен вътрешен преврат, с каквато информация разполага БЛИЦ. „Знам, че са търсили хора, почти всички членове на ЦС на ДПС. Но ви казах – от 166-имата, само г-н Юмер се е съгласил да тръгне по пътя на Местан. Аз се гордея с нашата организация, че толкова плътно застава зад своя лидер Ахмед Доган“, каза още Риза. Той отказа да влезе в подробности, за това откъде е идвал натиска и кой точно го е оказал, но заяви, че е било „искано да се направи избор между Местан и Доган, а избора е много ясен“. „Да кажем така: някой се е опита да разцепи организацията и единството на членовете, и за това се стигна до това се стигна до това драстично решение. Ние решението за ЦС го взехме предния ден следобед към 14-15 часа. Дотогава нямаше идея дори да се свиква ЦС и да се стигне до такива събития. Но като видяхме, че има опити за разцепление на структурата на организацията и начинът, по който това се прави, приложихме член на устава, който третира такива състояния и съответно го приложихме… Какво да очакваме от един човек, който сам се определя за пионка, както чета по медиите…“, каза още Риза.

Той коментира твърденията на Местан, че всъщност бизнесинтересите на ДПС са във властта, а не избирателите на партията така: „Вижте, ако е имало някакви бизнес интереси, за които той е знаел искам да ви кажа, че не може без негово знание и без негова санкция да става нещо в тази партия. Все пак той беше неин председател през последните 3 години. Така че нека Местан да каже какви бизнес интереси има. Аз нямам бизнес интереси, не знам и мои колеги да имат някакви бизнес интереси. Ние сме за идеята. Аз съм член на тази партия от 90-та година, но съм още от 85-та година съм бил и в нелегалната организация. Така че на мен да не ми разказва той за бизнес интереси. Има хора, които са в ДПС заради идеите и точно тези техни идеи, и възгледи бяха стъпкани в този 3-годишен период. За 3 години Местан не показа, че с нещо е засегнат, ако има някакви бизнес интереси. Това първо. Второ - неговото изключване от партията няма нищо общо, нито с бизнес интереси, нито с последната декларация (позицията на ДПС за сваления руски бомбардировач – б. а.), нито с опитите за внушение, че ДПС или нашият еклекторат е изправен пред някакъв избор – да подкрепи една или друга държава различна от България. Това е абсолютно изкривяване на действителността. Местан не е вече сред нас, защото беше забравил, че има колективно ръководно тяло в ДПС. И към това, което се трупаше през годините, последната капка беше ненавременната поява на тази декларация“, разясни народният избраник от Добричко.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени